Jonction Esch

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Jonction Esch
Jonction Esch.png
Kruisende wegen A4 LUX.svg A13 LUX.svg
Type trompet
Opengesteld 1994

De Jonction Esch (Uschloss Esch) is een knooppunt in Luxemburg, gelegen bij de zuidwestelijke stad Esch-sur-Alzette. Hier kruist de A4 de A13. Het knooppunt is vernoemd naar de stad Esch-sur-Alzette, de tweede stad van Luxemburg.

Configuratie

Het knooppunt is een regulier trompetknooppunt, waarbij de A4 van Esch-sur-Alzette naar Luxembourg de doorgaande richting vormt. Ten zuidwesten van het knooppunt zijn de A4 en A13 dubbelgenummerd. De omgeving van het knooppunt bestaat uit bedrijvenparken en deels uit weilanden. Het knooppunt ligt aan de noordrand van Esch-sur-Alzette op 280 meter boven zeeniveau. Aan de noordwestkant is de toerit van de aansluiting Foetz in de richting Esch in het knooppunt geïntegreerd.

Geschiedenis

De A4 werd in 1988 opengesteld tussen Pontpierre en Esch-sur-Alzette. Het knooppunt ontstond in 1994 toen de A13 tussen Esch-sur-Alzette en Hellange werd opengesteld voor het verkeer. Er is voornamelijk afslaand verkeer dat de A13 wil volgen, de relatie vanaf Luxembourg richting Saarbrücken is aanzienlijk beperkter.

Verkeersintensiteiten

Er rijden dagelijks 53.000 voertuigen op de dubbelnummering tussen de A4 en A13, en 45.000 voertuigen op de A13 ten oosten van het knooppunt.

Referenties


knooppunten in Luxembourg

Croix de BettembourgCroix de CessangeJonction EschCroix de GasperichJonction GrunewaldJonction Lankelz