Joods Autonoom Oblast

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joods Autonoom Oblast
Еврейская автономная область
Flag of the Jewish Autonomous Oblast.svg
Joods Autonoom Oblast.png
Hoofdstad Birobidzhan
Grootste stad Birobidzhan
Oppervlakte 36.000 km²
Inwonertal 177.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting YEV

Het Joods Autonoom Oblast (JAO, Russisch: Еврейская автономная область) is een autonoom oblast in Rusland, gelegen in het Russische Verre Oosten. Het oblast is ongeveer even groot als Nederland en telt slechts zo'n 177.000 inwoners. De hoofdstad is Birobidzhan. Het is het enige autonome oblast van Rusland.

Inleiding

Het Joods Autonoom Oblast ligt in het zuiden van het Russische Verre Oosten, grenzend aan China (provincie Heilongjiang) en het oblast Amur en het Khabarovsk Krai. Het oblast is gelegen aan de rivier de Amur en bestaat voornamelijk uit heuvels en lage bergen, afgewisseld met vlakkere agrarische gebieden. De hoofdstad Birobidzhan is de enige grotere plaats en telt 75.000 inwoners. Het is één van de minder ontwikkelde gebieden van Rusland.

Het Joods Autonoom Oblast werd in 1934 gecreëerd door Josef Stalin, onderdeel van het beleid om elke nationaliteit in Rusland een eigen gebied te geven. Het autonoom oblast was oorspronkelijk gepland als een autonome republiek, maar is uiteindelijk een oblast geworden, het enige autonome oblast van Rusland. Het gebied is nooit in meerderheid Joods geweest, in 1948 woonden er de meeste Joden, circa 30.000, wat na Stalins dood snel halveerde. Thans is er nog slechts een zeer kleine Joodse gemeenschap die 1% van de bevolking uitmaken.

Wegennet

Het wegennet van het oblast is niet erg ontwikkeld. De enige doorgaande weg is de M58 die ook de hoofdstad Birobidzhan aandoet. Daarnaast lopen er vanuit Birobidzhan twee wegen naar het agrarische zuiden. In het noorden en noordoosten van het oblast zijn nauwelijks wegen. Er zijn geen snelwegen of ongelijkvloerse kruisingen in het oblast, en tevens zijn er maar een paar vierstrooks wegen in Birobidzhan.

Referenties


Hoofdwegen in het Joods Autonoom Oblast

M58R455R456