Jordan Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jordan Bridge
Virginia 337.svg
Jordan Bridge.jpg
Overspant Elizabeth River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.638 meter
Hoofdoverspanning 113 meter
Hoogte brugdek 44 meter
Openstelling 27-10-2012
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De South Norfolk Jordan Bridge, kortweg de Jordan Bridge is een kokerliggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de regio Hampton Roads in Virginia.

Kenmerken

De Jordan Bridge overspant de Elizabeth River tussen Norfolk en Portsmouth. De brug is een kokerliggerbrug met een totale lengte van 1.638 meter en een hoofdoverspanning van 113 meter. De brug is met name opvallend door de grote doorvaarthoogte van 44 meter boven de Elizabeth River. Het is dan ook een vaste brug. Over de brug loopt de State Route 337 in Virginia met 1x2 rijstroken en vluchtstroken. Het is een tolweg. Fietsers en voetgangers mogen gratis over de brug.

Geschiedenis

Een luchtfoto van de Jordan Bridge.

Midden jaren '20 werd de eerste brug op deze locatie aangelegd, die op 24 augustus 1928 werd opengesteld als een tolbrug. De oorspronkelijke brug was een vakwerkbrug met een hefbrug die frequent open moest voor de scheepvaart. Daarnaast is de brug vaak aangevaren door schepen. De hefbrug had vaak storingen en de betrouwbaarheid van de brugverbinding was gering. Op 8 november 2008 is de brug permanent gesloten voor alle verkeer, waarna het hefgedeelte is verwijderd. De brug zelf is in 2011 gesloopt.

Het sluiten van de oorspronkelijke brug betekende dat 20.000 voertuigen omgeleid moesten worden, terwijl de bestaande verbindingen tussen Norfolk en Portsmouth al overbelast waren. Daarom was een nieuwe overspanning gepland, maar de traditionele vormen van financiering konden de aanleg niet bekostigen. In 2008 werd voorgesteld om de brug te vervangen door een nieuwe tolbrug in private handen. Dit voorstel werd in 2009 goedgekeurd, waarna de brug tussen 2010 en 2012 is aangelegd. De nieuwe brug opende op 27 oktober 2012 voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

De oude brug werd dagelijks door 20.000 voertuigen benut. Van de nieuwe brug zijn nog geen verkeersintensiteiten bekend.

Tol

De Jordan Bridge is een tolweg met electronic toll collection, er zijn geen tolpoorten. De tol bedraagt $ 1 met een E-ZPass, $ 2 met korting en $ 3 met license plate toll.

Externe links

Referenties


Bruggen en tunnels in Virginia

Chesapeake Bay Bridge-TunnelHampton Roads Bridge-TunnelJames River BridgeJordan BridgeDowntown TunnelMidtown TunnelMonitor-Merrimac Memorial Bridge-TunnelNice BridgeWoodrow Wilson Memorial Bridge