Jordanië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Jordan.svg
al-ʾUrdunniyyah
Jordanië.png
Hoofdstad Amman
Oppervlakte 92.300 km²
Inwonertal 9.820.000
Lengte wegennet 8.000 km
Lengte snelwegennet 640 km
Eerste snelweg 2011[1]
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode HKJ[2]

Jordanië is een land in het westen van Azië, gelegen in het Midden-Oosten en telt bijna 10 miljoen inwoners en is circa 2,5 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Amman.

Inleiding

Jordanië ligt in het westen van het Midden-Oosten en grenst in het noorden aan Syrië, in het oosten aan Irak, in het zuiden aan Saudi-Arabië en in het westen aan Israël en de Palestijnse gebieden. De hoofdstad Amman ligt in het noordwesten van het land, andere grote steden zijn Irbid, Zarqa en Aqaba. Bij Aqaba ligt Jordanië aan zee, namelijk de Golf van Aqaba. De westgrens wordt tevens gevormd door de Dode Zee en de rivier de Jordaan. Het grootste deel van Jordanië bestaat uit lege woestijn, met name het midden, oosten en zuiden van het land. In het noordwesten is het land iets groener. De Jabal Umm ad Dami is het hoogste punt op 1.854 meter. De Dode Zee is met -420 meter het laagste punt.

Het land werd in 1946 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Jordanië is een koninkrijk met democratische verkiezingen. Jordanië is één van de weinige landen in de regio, waarvan de economie niet drijft op de olie-export. Het inkomen van $ 5.600 per inwoner is lager dan de meeste buurlanden. Jordanië is een stabiel land omringd door dictaturen. Een probleem in Jordanië is de watertoevoer en de afhankelijkheid van buurlanden van energie.

Wegennet

Het wegennet van Jordanië is relatief goed ontwikkeld, met circa 8.000 kilometer verharde weg, waarvan 640 kilometer dubbelbaans wegen. In Jordanië rijdt men rechts. Het wegennet bestaat uit een groter netwerk in het noordwesten rond Amman en Irbid, en enkele transitroutes naar andere delen van het land, waarbij vooral de route vanaf Aqaba via Amman naar de Syrische grens goed bereden wordt. Richting Saudi-Arabië en Irak gaat minder verkeer. Jordanië is tevens een toevoerroute voor de Palestijnse gebieden.

De belangrijkste snelweg is de Route 15, die over bijna de volle lengte is uitgebouwd als een dubbelbaans weg. Deze weg is 385 kilometer lang, en loopt vanaf de Syrische grens via Amman naar Aqaba. De Route 35 is eveneens een belangrijke snelweg, langs Amman naar Irbid. De overige dubbelbaans wegen zijn kortere stukken in de regio Amman. De stad Amman heeft een redelijk ontwikkeld wegennet, met veel ongelijkvloerse kruisingen en snelwegachtige delen.

Echte autosnelwegen heeft Jordanië nauwelijks, alleen de nieuwe bypass van Amman van de Route 15 komt er voor in aanmerking.

Flag of Jordan.svg Hoofdwegen in Jordanië Flag of Jordan.svg

Route 5Route 10Route 15Route 20Route 25Route 30Route 35Route 40Route 50Route 55Route 60Route 65


Wegnummering

Het wegnummeringssysteem van Jordanië heeft veel overeenkomsten met dat van Israël, waarbij noord-zuidroutes oneven nummers hebben en oost-westroutes even nummers. De routes 5, 15, 25, 35 en 65 zijn de belangrijkste noord-zuidassen, de routes 10, 20, 30, 40, 50 en 60 zijn belangrijke oost-westassen, de route 40 is bijvoorbeeld de weg van Amman naar Baghdad. Het huidige wegnummersysteem is omstreeks 1985 ingevoerd.

Bewegwijzering

Jordan 15.svg

In Jordanië worden blauwe wegwijzers met witte letters gebruikt, zowel in het Arabisch als het Engels, wat beiden ook officiële talen zijn in het land.[3] Wegnummers worden in een groen vlak met een geel kader en gele nummers aangegeven, sterk vergelijkbaar met het afritnummer van België.

Referenties

  1. Amman Bypass (Route 15)
  2. Hashemite Kingdom of Jordan
  3. vorkbord
Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea