Knooppunt Julianaplein

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Julianaplein)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Julianaplein
KP Julianaplein.png
Knooppunt Julianaplein 2014.jpg
Kruisende wegen NLN007.svgNLA028.svg
Type kruispunt
Opengesteld 1968

Het knooppunt Julianaplein is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als een kruispunt met verkeerslichten. Het knooppunt ligt in de stad Groningen, in de provincie Groningen. Hier kruist de N7 de A28.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar koningin Juliana der Nederlanden, die tussen 1948 en 1980 koningin was. Het is één van de weinige knooppunten die naar een persoon is genoemd, zoals het knooppunt Coenplein en het knooppunt Prins Clausplein dat ook zijn.

Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als kruispunt met verkeerslichten. De A7 eindigt ten westen van het kruispunt en gaat over in de autoweg N7 door Groningen. De A28 eindigt vanuit het zuiden op het kruispunt. Voor noord-zuidverkeer de stad Groningen in en uit zijn in 2009 tunneltjes onder het kruispunt aangelegd. De meeste verkeersstromen gaan desondanks via de verkeerslichten. Het kruispunt is vrij fors; de A28 eindigt met 6 opstelstroken op de N7 en ook de N7 telt vanuit het oosten 6 opstelstroken. De N7 telt tot aan de aansluiting met de Hereweg 2x3 rijstroken, daarna 2x2 rijstroken. De A28 gaat over in het Emmaviaduct naar het centrum van Groningen. De omgeving van het knooppunt Julianaplein is sterk bebouwd, daar het midden in de stad Groningen ligt. Het knooppunt ligt circa 1 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In 1960 opende de rijksweg 7 tussen Hoogkerk en de Paterswoldseweg met één rijbaan.[1] De Paterswoldseweg ligt direct ten westen van het Julianaplein. In 1968 opende het knooppunt Julianaplein als een kruispunt met verkeerslichten. Op 2 december 1968 opende de A28 tussen De Punt en het Julianaplein.[2]

Het kruispunt werd pas een knooppunt tussen doorgaande wegen toen de N7 werd opengesteld. Als eerste opende op 14 juli 1969 de N7 tussen de Ring Groningen-West en het knooppunt Julianaplein. Het deel vanaf het knooppunt Julianaplein tot het toenmalige knooppunt Europaplein opende op 9 juli 1971, waarmee het knooppunt Julianaplein in alle vier richtingen in gebruik was.

Op 1 januari 1986 ging de N7 in beheer en onderhoud over naar het Rijk. Destijds liep de N28 door tot aan de Noorderhogebrug aan de noordkant van Groningen. In december 2009 zijn tunnels onder het Julianaplein opengesteld voor verkeer van de A28 naar het centrum vice versa.

Toekomst

Het knooppunt Julianaplein volgens het tracébesluit van 2017.

Er is jaren gepraat over een oplossing voor de verkeersproblemen op de N7 en het knooppunt Julianaplein. Het deel door Groningen is het drukste punt van de gehele rijksweg 7 met meer dan 80.000 voertuigen per dag. Het knooppunt Julianaplein is het drukste kruispunt met verkeerslichten in Nederland. Er waren diverse plannen, waarbij een oplossing om de A7 ten zuiden van Groningen langs te leggen met een tunnel onder het Paterswoldsemeer het niet haalde vanwege de hoge kosten en het gebrek aan oplossend vermogen, omdat het grootste deel van het verkeer op de N7 een bestemming of herkomst in Groningen heeft.

Het voorkeursalternatief gaat uit van een verbreding en verdieping van de N7 op het bestaande tracé. Het knooppunt Julianaplein wordt daarbij ongelijkvloers gemaakt en de N7 wordt verbreed naar 2x3 of 2x4 rijstroken. Het deel door Groningen wordt verdiept, maar de N7 gaat met een fly-over over het Julianaplein heen. Tussen het voormalig knooppunt Europaplein en het knooppunt Euvelgunne komt de N7 verhoogd te liggen.[3] Het gehele project Ring Groningen-Zuid kost € 670 miljoen.[4] De bezwaren tegen het gewijzigde tracébesluit werden op 19 oktober 2016 door de Raad van State ongegrond verklaard.[5]

Oorspronkelijk was het gepland om de kunstwerken van het knooppunt Julianaplein vorm te geven als viaducten. Later is besloten om de kunstwerken meer als tunnels vorm te geven, waardoor er meer ruimte voor groen is, maar het knooppunt een minder open aanblik krijgt. Op 4 september 2017 is hiervoor een gewijzigd tracébesluit vastgesteld.[6]

De verbinding vanaf de N7 en de A28 naar het centrum van Groningen wordt in de toekomst bediend via de nieuwe aansluiting Groningen-Centrum en ligt dan los van, maar rond het knooppunt Julianaplein.

De eerste grote wijzigingen aan de verkeersroutes ten behoeve van de reconstructie van het knooppunt begonnen op 15 oktober 2021, toen de noordzijde van het knooppunt werd afgesloten.[7][8] Van februari tot mei 2022 is een tijdelijk knooppunt Julianaplein aangelegd.[9] Dit werd wel 'Operatie Julianaplein' genoemd.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2017 int. 2019
NLN007.svg Groningen-West - Knooppuntsymbool.svg Julianaplein 67.100 76.600 75.400 77.900
NLN007.svg Knooppuntsymbool.svg Julianaplein - Groningen-Helpman 79.600 80.700 83.100 78.500
NLA028.svg Groningen-Zuid - Knooppuntsymbool.svg Julianaplein 57.000 60.700 62.900 63.000

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich