Julien Dubuque Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julien Dubuque Bridge
US 20.svg
Julien Dubuque Bridge.jpg
Overspant Mississippi River
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.756 meter
Hoofdoverspanning 258 meter
Hoogte brugdek 20 meter
Openstelling 1943
Verkeersintensiteit 18.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Julien Dubuque Bridge is een boogbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Iowa en Illinois. De brug overspant de Mississippi River bij Dubuque.

Kenmerken

De Julien Dubuque Bridge is een grote stalen boogbrug. De totale brug is 1.756 meter lang, met een hoofdoverspanning van 258 meter. Het brugdek is 9 meter breed en ligt 20 meter boven de Mississippi River. De brug verwerkt doorgaand verkeer op de US 20 die 1x2 rijstroken telt. De brug verbindt Dubuque met East Dubuque en is de noordelijkste brug over de Mississippi in de staat Illinois. Het is één van twee verkeersbruggen over de Mississippi in Dubuque, iets noordelijker overspant de Dubuque-Wisconsin Bridge de rivier. De Julien Dubuque Bridge is tolvrij.

Geschiedenis

Dubuque Wagon Bridge

De eerste brug op deze locatie was de Dubuque Wagon Bridge die in 1868 werd aangelegd. Deze brug opende op 15 december 1868 voor het verkeer. Het was de eerste brug over de Mississippi bij Dubuque en één van de eerste bruggen die over de rivier werd aangelegd. Dit was een vakwerkbrug met een draaibrug. In 1893 werd de draaibrug vervangen door een nieuwe en tussen 1899 en 1903 zijn ook de vakwerkbruggen vervangen. De oude vakwerkoverspanningen zijn later verplaatst naar andere locaties waar ze kleinere bruggen vormden.

Dubuque Highway Bridge

In 1886-1887 is de tweede brug gebouwd naast de Wagon Bridge, die op 29 november 1887 werd opengesteld. Dit was een cantilever vakwerkbrug en destijds de langste verkeersbrug van dit type in het westen van de Verenigde Staten (destijds werd het "westen" van de VS anders beschouwd dan tegenwoordig). Beide bruggen stonden daarna enkele jaren naast elkaar totdat de Dubuque Wagon Bridge uit elkaar gehaald en verplaatst werd. Daarna vormde de Dubuque Highway Bridge nog 40 jaar lang de brug over de Mississippi bij Dubuque.

Julien Dubuque Bridge

Vanwege het toegenomen verkeer en de slechte conditie van de Highway Bridge uit 1887 is er een derde brug over de Mississippi aangelegd, een stalen boogbrug. Deze is begin jaren '40 aangelegd en in 1943 opengesteld voor het verkeer. De brug was een tolweg tot 1954. In 1982 werd de brug ontlast toen iets noordelijker de Dubuque-Wisconsin Bridge opende voor verkeer richting Wisconsin. Begin jaren '90 is de brug gerenoveerd.

De brug is vernoemd naar Julien Dubuque (1762-1810) een Frans-Canadees die de eerste Europeaan was die in de huidige staat Iowa kwam. De stad Dubuque is naar hem vernoemd.

Toekomst

De Julien Dubuque Bridge is op zich nog in goede conditie maar heeft de status "functionally obsolete", omdat de verkeersintensiteiten eigenlijk te hoog zijn voor twee rijstroken. Daarom wordt al langere tijd gesproken over het vergroten van de capaciteit over de Mississippi River. Mogelijke opties zijn een tweede overspanning, een volledig nieuwe vierstrooks overspanning of het slopen van de bestaande brug en het vervangen door een nieuwe, identieke boogbrug.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 18.800 voertuigen over de brug, die daarmee vrij hoog belast is.

Zie ook

Referenties