Julierpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Julierpass
Julierpass.jpg
Hoogte 2.284 m
Weg Hauptstrasse 3.svg
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1840
Kaart kaart

De Julierpass (Reto-Romaans: Pass dal Güglia, Italiaans: Passo del Giulia) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Graubünden. De Julierpass is 2.284 meter hoog en is daarmee de op acht na hoogste pas van Zwitserland. Over de Julierpass loopt de belangrijke Hauptstrasse 3.

Kenmerken

De Julierpass is een noord-zuid georiënteerde bergpas, alhoewel het hoogste deel meer oost-west is gelegen. De pasroute doorkruist de Albula-Alpen. De pashoogte vormt de waterscheiding tussen de Rijn en Donau, naar het noorden watert het gebied af naar de Julia, die via de Albula in de Rijn stroomt. Naar het zuiden watert het gebied af naar de Inn, een zijrivier van de Donau. Een deel van de bergen rond de pas wateren echter via de Mera af naar de Po.

De Julierpass begint aan de zuidkant in het dorp Silvaplana, op circa 1.800 meter boven zeeniveau. Er volgen drie haarspeldbochten waarmee men direct naar 2.000 meter stijgt. Daarna volgt een vrij recht deel dat geleidelijk stijgt door een woest dal. Het uitzicht is voornamelijk op de direct omringende bergen en naar de circa 3.100 meter bergen aan de overzijde van het Engadin. Daarna volgt een vrij snelle afdaling met haarspeldbochten naar Bivio. Bivio ligt op circa 1.800 meter boven zeeniveau. Daarna volgt de lange, maar relatief geleidelijke afdaling naar Tiefencastel. Dit deel voert door een lieflijk dal en de bergen rondom zijn niet bijzonder hoog. Uiteindelijk bereikt men dan het dorp Tiefencastel op circa 850 meter hoogte. Vanaf hier kan men de Lenzerheidepass of Albulapass nemen. Alternatieven zijn afslaan naar Davos of naar de A13 bij Thusis.

Ondanks de grote hoogte wordt de Julierpass het hele jaar door sneeuwvrij gehouden. Daarmee blijft er in de winter een wegverbinding beschikbaar tussen het Engadin (met als belangrijkste plaats Sankt Moritz) en de rest van Zwitserland. Verkeer kan als alternatief, van de oostelijker gelegen Vereinatunnel (ten oosten van de Flüelapass), gebruikmaken. In de zomer is de Albulapass een alternatief voor de Julierpass. Deze pas is van een meer secundair karakter met een smaller en kwalitatief minder goed wegdek.

Geschiedenis

Tussen 1820 en 1826 is de weg tussen Tiefencastel en Bivio aangelegd. Pas in 1840 werd de bergpas zelf aangelegd waarmee een verbinding met het traditioneel geïsoleerde Engadin ontstond. De weg is daarna in de jaren '50 en '60 gemoderniseerd en verbreed en is sindsdien vrij eenvoudig te berijden alhoewel er wat steile stukken bij zitten. Vanaf de jaren '90 is de weg opnieuw verbreed waarbij enkele bochtige stukken zijn rechtgetrokken. In 2008 werd een deel aan de noordzijde opnieuw aangelegd.

Al in 1969 ontstonden plannen voor een rondweg bij Silvaplana in Graubünden. De weg vanaf de Julierpass kwam in het centrum van het dorp uit. Aan de noordkant van Silvaplana is een rondweg aangelegd die op de Hauptstrasse 27 aansluit. Deze ligt in een 750 meter lange tunnel die in een steile helling van 8,5% ligt. De rondweg opende op 27 juni 2018 voor het verkeer.[1]

In de winter

De Julierpass blijft in principe de hele winter open, het is na de Berninapass de hoogste bergpas in Zwitserland die de hele winter open blijft. Aangezien de Albulapass en Flüelapass een wintersluiting hebben is de Julierpass in de winter de enige wegverbinding van het Engadin met de rest van Zwitserland. De pasroute kan wel incidenteel afgesloten worden bij slecht weer of lawines.

Referenties

Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass