Julsundbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julsundbrua
E39 NO.svg
Julsundbrua render.png
Overspant Julsundet
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.950 meter
Hoofdoverspanning 1.625 meter
Hoogte brugdek 65 meter
Openstelling 202x
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Julsundbrug is een geplande hangbrug in Noorwegen, gelegen nabij Molde in Møre og Romsdal.

Kenmerken

Het dwarsprofiel van de Julsundbrug.

De Julsundbrug overspant het Julsundet tussen het vasteland en het eiland Otrøya. De brug heeft een totale lengte van 1.950 meter en een hoofdoverspanning van 1.625 meter. De pylonen zijn circa 200 meter hoog, het brugdek ligt 65 meter boven zee. Het brugdek wordt 32,3 meter breed, met 2x2 rijstroken en een fiets- en voetpad van 3,5 meter breedte aan de noordzijde. Het brugdek is 4 meter hoog en hangt tussen de A-vormige pylonen. De brug wordt ontworpen op 100 km/h en krijgt aan de westkant een aansluiting met de weg over Otrøya en naar Aukra. Direct ten westen van deze aansluiting begint de Romsdalsfjordtunnel.

Toekomst

De verbinding wordt momenteel uitgevoerd door een veerdienst, waarover de fylkesvei 668 loopt. Het project is onderdeel van Møreaksen,[1] en is onderdeel van een groter project om de E39 veerdienstvrij te maken. De Julsundbrug is samen met de aansluitende Romsdalsfjordtunnel één van de grootste deelprojecten hiervan.

Bij de aanleg van de brug moet rekening gehouden met de krachtige wind die vaak in dit gebied staat. Ontwerptechnisch is de brug vergelijkbaar met de Hardangerbrug, alleen iets langer en met een breder brugdek. Oorspronkelijk was een hoofdoverspanning van 1.600 meter gepland, in het definitieve ontwerp is dit vergroot naar 1.625 meter, één meter langer dan de hoofdoverspanning van de Grote Beltbrug in Denemarken.

Op 15 december 2016 is het plan definitief goedgekeurd door alle betrokken gemeenten.[2] De brug wordt een tolweg gedurende een periode van circa 15 jaar. In 2021 sprak men van een bouwstart medio 2024.[3]

Referenties