Koeweit

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf KWT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Kuwait.svg
الكويت - Kuwayt
Koeweit.png
Hoofdstad Kuwait City
Oppervlakte 17.820 km²
Inwonertal 4.348.000
Lengte wegennet 5.749 km
Lengte snelwegennet 525 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode KWT

Koeweit (Arabisch: الكويت‎ al-Kuwait), formeel de Staat Koeweit (Arabisch: دولة الكويت Dawlat al-Kuwait) is een klein land in Azië. Het land is gelegen aan het einde de Perzische Golf in het Midden-Oosten en telt 4,3 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kuwait City. Het land is circa even groot als de helft van Nederland.

Inleiding

Geografie

Koeweit is een klein land aan het westelijk einde van de Perzische Golf, grenzend aan Irak in het noorden en Saudi-Arabië in het zuiden. Het land meet 150 bij 170 kilometer en heeft een redelijk lange kustlijn. Grote delen van Koeweit bestaan uit vlak en onontwikkeld woestijnland. Het hoogste punt van het land is de 306 meter hoge Mutla Ridge. Naar het noorden ligt de delta van de Khawr Abd Allah, waar de Tigris en Eufraat in de Perzische Golf stromen. Centraal in het land ligt de Kuwait Bay, doorkruist met een lange brugverbinding. Het land heeft een heet landklimaat, met zeer hete zomers en milde winters. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 18-20°C in de winter tot 45°C in de zomer. Koeweit geldt als één van de heetste landen ter wereld. Er valt gemiddeld maar 100 mm neerslag per jaar, maar de neerslag is sporadisch en kan infrequent met grote hoeveelheden tegelijk vallen.

Demografie

Rond 1950 had Koeweit slechts 150.000 inwoners. Dit groeide naar zo'n 800.000 inwoners in de jaren '70, met name door de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie. Het land heeft altijd meer inwoners zonder de Koeweitse nationaliteit gehad dan met. Tegenwoordig heeft het land 4 miljoen inwoners, meer dan 70% daarvan zijn buitenlanders die als arbeider in het land werken. Door de vele buitenlandse arbeiders is het aandeel Arabieren in Koeweit relatief laag met circa 60%. Indiërs en Egyptenaren vormen de grootste buitenlandse groepen. In Koeweit wordt het Arabisch gesproken, maar het Engels wordt ook relatief veel gesproken en is de taal van de zakenwereld.

Ongeveer 3/5e van de bevolking woont in de hoofstad Kuwait City. Bijna alle inwoners daarbuiten wonen in één van de voorsteden in de regio, grote delen van Koeweit zijn nauwelijks bevolkt buiten de omgeving van Kuwait City.

Economie

De economie van Koeweit is grotendeels gericht op de olie- en gasindustrie. 87% van de export bestaat uit ruwe olie of geraffineerde olie. De resterende exportproducten zijn grotendeels bijproducten van de olie-industrie, zodat Koeweit een zeer eenzijdige economie heeft. De olie-inkomsten maken echter mogelijk dat het land een hoge welvaartsstandaard heeft, het land is in de top 10 rijkste landen ter wereld. Naast de olie-industrie is er een regionale financiële sector. Het land heeft het oudste oliefonds ter wereld.

Geschiedenis

In 1613 werd de stad Kuwait City gesticht. In de 18e en 19e eeuw werd Koeweit bekend vanwege de bouw van schepen. Het land werd een toevluchtsoord voor handelaren die buiten het Ottomaanse Rijk wilden blijven. In 1899 werd Koeweit een Brits protectoraat. Na de Eerste Wereldoorlog poogde Saudi-Arabië om Koeweit te annexeren, wat leidde tot een oorlog in 1919-1920, die Koeweit won. Daarna stelden de Saudi's een handelsblokkade van Koeweit in, die tot 1937 duurde. De grenzen van Koeweit werden in 1922 getrokken, waarbij de helft van Koeweit aan Saudi-Arabië werd afgestaan.

In 1938 werd olie gevonden in Koeweit. Na de Tweede Wereldoorlog moderniseerde Koeweit in een hoog tempo, geholpen door de snel groeiende olie-inkomsten. De periode van 1946 tot 1982 wordt beschouwd als de gouden tijd in Koeweit. In 1952 was Koeweit de grootste olie-exporteur in de Perzische Golfregio. In 1961 werd Koeweit onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. In de jaren '60 en '70 was Koeweit het meest ontwikkelde land van het Midden-Oosten. Het land was liberaal en westers georiënteerd in deze periode.

In de jaren '80 zette een economische crisis door de sterk dalende olieprijs. In augustus 1990 werd Koeweit bezet door Irak en werd geannxeerd. De Irakezen werden tijdens de Golfoorlog van 1991 verdreven door een coalitie geleid door de Amerikanen. Het terugtrekkende Irakese leger zette oliebronnen in brand in een tactiek van de verschroeide aarde. In 2003 werd Koeweit de springplank voor de Amerikaanse invasie van Irak. Koeweit geldt tegenwoordig als één van de meest moderne Arabische landen.

Wegennet

Het snelwegennet van Koeweit.

Al het transport in Koeweit gaat over de weg, omdat er geen rivieren of spoorlijnen zijn. Het wegennet is goed ontwikkeld. Gezien de omvang van het land en het feit dat er maar één stedelijke kern is, heeft het land een bijzonder groot snelwegennet van 525 kilometer. De hoofdstad Kuwait City heeft een radiale structuur met 7 ringwegen, die echter maar halfrond zijn, omdat de stad aan zee ligt. Vrijwel alle belangrijke kruisingen in Kuwait City zijn ongelijkvloers uitgebouwd. Er loopt één snelweg naar Basra in Irak. Twee lopen naar Saudi-Arabië, respectievelijk naar Dhahran en Hafar. Langs de oostkust lopen twee snelwegen vanuit Kuwait City richting de Saudische grens, die halverwege samenkomen, waarna er één verder gaat. Er is tevens een snelweg tussen Kuwait City en de luchthaven. In totaal zijn 6 radiale wegen van Kuwait City uitgebouwd als autosnelweg. Het grootste verkeersproject is de aanleg van de 34 kilometer lange Sheikh Jaber Al Ahmed Al Sabah Causeway over de Kuwait Bay. Een probleem voor het wegverkeer zijn de frequent voorkomende stof- en zandstormen.

Flag of Kuwait.svg Hoofdwegen in Koeweit Flag of Kuwait.svg

Route 1Route 2Route 3Route 4Route 5Route 6Route 7Route 30Route 40Route 50Route 51Route 60Route 70Route 80

Jamal Abdul Nasser MotorwaySheikh Jaber Al Ahmed Al Sabah Causeway


Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op autosnelwegen is 120 km/uur. De maximumsnelheid wordt met honderden snelheidscamera's gehandhaafd. Ook hebben bijna alle kruispunten roodlichtcamera's.

Wegnummering

De 1-cijferige wegen zijn ringwegen van Kuwait City, en lopen van 1 tot 7. Ze hebben ook een naam als "First Ring Road" en "Seventh Ring Road". De hoofdwegen worden gevormd door de tweecijferige wegen, die met een radiaal systeem vanuit Kuwait City lopen, van 30 tot 90 met de klok mee. De Route 30 loopt langs de oostkust naar de Saudische grens, de Route 80 loopt naar Basra. Driecijferige nummers zijn secundaire wegen die veelal niet veel langer zijn dan 10 kilometer. Het nummer hiervan komt doorgaans van het 2-cijferige nummer die de weg kruist.[1]

Bewegwijzering

De bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters op snelwegen en blauwe borden met witte letters op overige wegen, en zijn zowel in het Engels als Arabisch.[2][3] Het Highway Interstate Gothic-lettertype wordt ook in Koeweit gebruikt.[4][5] Soms worden namen van snelwegen voluit op de borden geschreven, wat tot enige onoverzichtelijkheid leidt.[6]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJemenJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamZuid-Korea