Kentucky

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf KY)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Frankfort
Grootste stad Louisville
Oppervlakte 104.659 km²
Inwonertal 4.512.000
Lengte snelwegennet 2.313 km
Eerste snelweg 1948
Afkorting KY

Kentucky is een staat in het oosten van de Verenigde Staten, gelegen in de regio Upper South. De staat ligt in een overgangsgebied van het Midwesten en het zuiden van de Verenigde Staten en telt 4,5 miljoen inwoners (2022). De hoofdstad is Frankfort, maar de grootste stad is Louisville. De staat heeft een oppervlakte van 104.749 vierkante kilometer, en is hiermee bijna drie maal zo groot als Nederland.

Inleiding

Geografie

I-71 tussen Louisville en Cincinnati.

Kentucky is gelegen in het binnenland van de Verenigde Staten, grenzend aan de zuidelijke en Midwestelijke staten. De staat grenst kloksgewijs aan Illinois, Indiana, Ohio, West Virginia, Virginia, Tennessee en Missouri. De staat meet maximaal 650 kilometer van west naar oost en 275 kilometer van noord naar zuid. De noordgrens van Kentucky wordt gevormd door de machtige Ohio River, de westgrens door de Mississippi River. De Tennessee en Cumberland Rivers stromen door het westen van de staat en worden gevormd door twee grote stuwmeren, het Kentucky Lake en Lake Barkley. De Appalachian Mountains domineren het zuidoosten van de staat, met dichte bossen en de 1.263 meter hoge Black Mountain als hoogste punt. Een groot deel van het midden en oosten van Kentucky is heuvelachtig. De staat kent veel bosgebieden, maar ook verspreid meer open prairieland, alhoewel lang niet zo dominant als de noordelijker gelegen staten van het Midwesten. Er is één nationaal park in de staat, het Mammoth Cave National Park.

De staat heeft een vochtig subtropisch klimaat, met warme en vochtige zomers en relatief koude winters met frequent sneeuw. Er valt circa 1.000 mm neerslag per jaar. De staat is geen onderdeel van de traditionele Tornado Alley, maar tornado's komen met enige regelmaat wel voor, met name in de westelijke helft. Overstromingen zijn zeldzamer, maar kunnen voorkomen, vaak op kleine schaal.

Economie

Kentucky staat nationaal bekend om de paardenraces en de productie van bourbon whiskey. Grote delen van Kentucky zijn geschikt voor de landbouw. Daarnaast is het een belangrijke industriestaat, met name voor de productie en assemblage van motorvoertuigen. Het oosten van Kentucky is historisch gezien een belangrijke producten van kolen, maar dit is krimpend. Het zuidoosten van Kentucky is economisch een achtergebleven gebied en geldt als één van de armste regio's van de Verenigde Staten. Kentucky staat ook bekend vanwege de locatie van Fort Knox, waar een groot deel van de Amerikaanse goudreserves zijn opgeslagen. Het is een legerbasis van 441 km² met circa 10.000 inwoners. Een andere grote legerbasis is Fort Campbell op de grens met Tennessee waar de beroemde 101st Airborne Division is gelegerd, evenals de elite-eenheden van het 160th Special Operations Aviation Regiment.

Demografie

stad inwonertal
Louisville 629.000
Lexington 322.000
Bowling Green 73.000
Owensboro 60.000

Kentucky heeft een voor Amerikaanse begrippen een relatief traaggroeiend inwonertal. Het overschreed al kort na 1850 de grens van 1 miljoen inwoners, gevolgd door de grens van 2 miljoen inwoners eind 19e eeuw. Het duurde daarna tot 1960 voordat de grens van 3 miljoen inwoners werd bereikt, en 4 miljoen rond 2000. Sinds 1900 heeft de staat veelal een gematigde groei van minder dan 1% per jaar gekend, behalve in de jaren '70 toen het inwonertal sterker groeide. Daarentegen groeide het inwonertal in de jaren '80 nauwelijks.

De staat heeft twee grote stedelijke regio's, namelijk de agglomeratie Louisville en de zuidelijke voorsteden van de agglomeratie Cincinnati, rond de steden Covington en Newport. De staat heeft maar twee steden met meer dan 100.000 inwoners, namelijk Louisville en Lexington. Daarbuiten zijn er slechts twee steden met meer dan 50.000 inwoners, Bowling Green en Owensboro. Het platteland is betrekkelijk dichtbevolkt met veel kleine stadjes. Daarnaast zijn de suburbs van grotere steden doorgaans klein door de administratieve versnippering. De hoofdstad Frankfort heeft slechts 25.000 inwoners.

Kentucky is een betrekkelijk blanke staat, alhoewel er ook een minderheid van 8% van African Americans zijn, met name in en rond Louisville. Het aandeel Hispanics en Aziaten is erg laag.

Geschiedenis

De eerste Europeanen in wat nu Kentucky is waren Fransen vanuit Canada in de 17e eeuw. Het duurde tot midden 18e eeuw voordat er meer Europeanen in Kentucky kwamen, de stad Cincinnati aan de Ohio River in de staat Ohio wordt gezien als het historische beginpunt van de verstedelijking in het binnenland van de Verenigde Staten. Na de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring in 1776 behoorde de regio tot Virginia. In 1792 werd Kentucky de 15e staat. In 1809 werd de latere Amerikaanse president Abraham Lincoln in Kentucky geboren. De staat was tijdens de Amerikaanse burgeroorlog oorspronkelijk neutraal, maar sloot zich daarna aan bij de Union in het noorden. In 1900 werd de gouverneur Goebel in Kentucky vermoord. Dit was de eerste en tot nu toe enige keer dat een gouverneur tijdens zijn gouverneurschap vermoord werd in de Verenigde Staten.

Wegennet

De Interstate 264 in Louisville.

Kentucky heeft een dicht wegennet, een gevolg van het dichtbevolkte platteland en intensief gecultiveerde land. De belangrijkste ontbrekende hoogwaardige verbinding is een doorgaande oost-westverbinding door het zuiden van de staat, inclusief een verbinding met Virginia.

Wegbeheer

De wegbeheerder in Kentucky is het Kentucky Transportation Cabinet (KYTC).[1] Het is één van de weinige staten waar de wegbeheerder niet het department of transportation heet. KYTC beheert een zeer omvangrijk wegennet van meer dan 43.400 kilometer, waaronder 2.250 kilometer Interstate Highways en parkways, 5.800 kilometer primary roads en en circa 33.000 kilometer secondary roads. Kentucky is één van een aantal staten waarbij de staat bijna alle wegen buiten de bebouwde kom in het beheer heeft. Het KYTC vindt zijn oorsprong in het Kentucky Department of Public Roads dat in 1912 werd opgericht. Dit stond later bekend als het Department of Transportation, maar de naam werd in 1982 gewijzigd naar het Transportation Cabinet.

Interstate Highways

Het Interstate Highway-netwerk van Kentucky.

Kentucky wordt bediend door zes hoofdroutes van Interstate Highways. De Interstate 24 vormt een diagonale route door het westen van de staat, via Paducah. Dit is onderdeel van een belangrijke verbinding tussen het zuidoosten en het Midwesten van de Verenigde Staten, maar speelt voor verkeer binnen Kentucky enigszins een secundaire rol. De Interstate 64 is de belangrijkste oost-westverbinding van de staat, en verloopt via Louisville en Lexington naar de grens met West Virginia bij Ashland. De Interstate 65 is een belangrijke doorgaande noord-zuidverbinding in het midden van de staat, via Bowling Green naar Louisville en is grotendeels met 2x3 rijstroken of breder uitgerust. I-65 heeft ook het breedste stuk snelweg in Kentucky, in het zuiden van Louisville is een deel met 14 rijstroken uitgerust. Via de Abraham Lincoln Bridge steekt I-65 de Ohio River over.

De Interstate 69 is grotendeels een upgrade van oudere parkways tot Interstate Highway en vormt een noord-zuidroute die enigszins diagonaal door het westen van de staat loopt, vanaf Fulton aan de grens met Tennessee tot Henderson aan de Ohio River, die de grens met Indiana vormt. I-69 is nog incompleet, alhoewel het overgrote deel van de route al wel een controlled-access highway is. De Interstate 71 begint in Louisville en voert in noordoostelijke richting naar Cincinnati. Deze snelweg verbindt de twee grootste agglomeraties van de regio, alhoewel de agglomeratie Cincinnati grotendeels in Ohio ligt. De Interstate 75 vormt een belangrijke noord-zuidroute in het oosten van de staat, vanaf de grens met Tennessee bij Williamsburg via Lexington naar Cincinnati. Via de dubbeldeks Brent Spence Bridge steekt de snelweg de Ohio River over.

Diverse stedelijke auxiliary routes vullen het netwerk aan. De Interstate 264 vormt de binnenste ringweg van Louisville, terwijl de Interstate 265 de buitenste ringweg vormt. De Interstate 275 vormt de ringweg van Cincinnati en loopt door de zuidelijke suburbs ervan in Kentucky. De Interstate 471 is een korte verbinding door Covington en Newport, twee steden tegenover Cincinnati.

US Highways

Tal van US Highways doorkruisen de staat, in veel gevallen zijn dit noord-zuidroutes vanwege het feit dat Kentucky in de oost-westrichting is uitgerekt. De US 60 vormt een bijna 800 kilometer lange oost-westroute door het noorden van de staat, terwijl de US 62 en US 68 oost-westroutes door het midden van de staat vormen met een lengte van om en nabij de 600 kilometer. De US 460 begint in de hoofdstad Frankfort en voert zuidoostwaarts naar Virginia, door de Appalachian Mountains. Dit is grotendeels een 2x2 divided highway en is de voornaamste verbinding tussen Kentucky en Virginia.

De overige US Highways lopen voornamelijk noord-zuid door de staat. Van oudsher waren de eerste bruggen over de Ohio River een onderdeel van de US Highways. De belangrijkste noord-zuidroutes zijn vervangen door Interstate Highways of parkways. De US 23 en US 119 vormen noord-zuidroutes door de Appalachian Mountains in het oosten van de staat, waar geen Interstate Highways zijn. De US 25 is samen met het aansluitende deel in Tennessee gesplitst in een East en West route. Nog groter is de splitsing van de US 31, die in bijna de hele staat gesplitst is.

Interstates en US Highways in Kentucky

CincinnatiLouisville


State Routes

De state routes worden doorgaan aangegeven als de 'Kentucky Route XX' of 'KY XX'. De staat beheert een zeer uitgebreid netwerk van state routes, ook talloze wegen die nauwelijks enig belang hebben. In 2003 waren er maar liefst 3.716 verschillende state routes in het beheer van de staat Kentucky. De state routes zijn overwegend tweestrooks wegen. Kentucky heeft betrekkelijk weinig 2x2 divided highways in vergelijking met de noordelijker gelegen staten in het Midwesten, en weinig daarvan zijn een state route. De langste state route is de State Route 80.

De nummers worden toegekend van 1 t/m 3999. Deze worden weer opgedeeld in primary roads en secondary roads, waarbij één nummer uit beide wegklasses kan bestaan. De bewegwijzering en wegnummerschilden wijken niet af tussen primary en secondary roads. Wegnummers in de 6000-serie zijn meestal frontage roads en supplemental roads, deze wegnummers zijn in principe niet bewegwijzerd en vooral administratief van aard. Daarnaast worden de parkways in de 9000-serie genummerd, maar deze wegnummers worden niet bewegwijzerd of gecommuniceerd, de parkways staan hoofdzakelijk bekend onder hun naam.

Geschiedenis

I-71/75 bij Covington, met zicht op de skyline van Cincinnati.

Aan het begin van het motorisatie-tijdperk had Kentucky al ruim 2 miljoen inwoners. De eerste prioriteit was de aanleg van bruggen over de Ohio River, die de noordgrens van de staat Kentucky vormt. De eerste was de iconische John A. Roebling Suspension Bridge bij Covington (nabij Cincinnati) die in 1866 werd opengesteld. Elders zijn de eerste bruggen voornamelijk in de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw aangelegd.

In de jaren '20 is al een redelijk aantal wegen geasfalteerd. De grootste concentratie van geasfalteerde wegen was in 1929 in het midden van de staat, met name in de ruime regio rond Lexington, en ten zuiden van Cincinnati, evenals rond Louisville. Het was destijds al mogelijk om Kentucky van noord naar zuid te doorkruisen op geasfalteerde wegen, met name de US 25. Buiten deze regio was het geasfalteerde wegennet echter heel beperkt, zo waren er nagenoeg geen geasfalteerde wegen in de Appalachian Mountains en ten westen van de US 31 waren ook geen lange stukken geasfalteerde weg te vinden. Buiten de US 25 en US 31 waren er ook in het zuiden van Kentucky weinig geasfalteerde wegen. Met name het westen van Kentucky was duidelijk onderontwikkeld, hier waren ook betrekkelijk weinig gravelwegen. Een bijzonder knooppunt van geasfalteerde wegen in 1929 was het stadje Danville, men kon destijds al acht richtingen op via verharde wegen. Ook Lexington was een belangrijk knooppunt van geasfalteerde wegen.

Gedurende de jaren '30 zijn veel belangrijke wegen geasfalteerd, met name in het oosten en zuiden van de staat. In het westen waren nog veel gravelwegen, maar waren de belangrijkste wegen inmiddels geasfalteerd. Met name de US Highways hadden prioriteit. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden weinig werkzaamheden uitgevoerd om het wegennet van Kentucky te verbeteren, maar vanaf eind jaren '40 werden de eerste 2x2 divided highways aangelegd, met name de invalswegen van Louisville en de US 62 tussen Versailles en Lexington.

De eerste langere snelweg van Kentucky was de Kentucky Turnpike, een tolweg van Louisville naar Elizabethtown. Deze opende op 1 augustus 1956 voor het verkeer. Later werd dit onderdeel van de Interstate 65. Bijna alle snelwegen van Kentucky zijn in de jaren '60 en '70 aangelegd. De I-65, I-71 en I-75 waren al in 1970 allemaal gereed, de I-64 duurde iets langer en was eind jaren '70 gereed toen de laatste delen in Louisville openden. De I-24 had wat minder prioriteit voor Kentucky en is in 1980 voltooid.

De eerste ringweg van Louisville was de I-264, die eind jaren '60 al gereed was. De tweede ringweg, de I-265, kwam in 1987 gereed in de huidige vorm, alhoewel de kruising van de Ohio River pas in 2016 opengesteld is. In 1976 kwam de I-275 gereed, die de ringweg van Cincinnati vormt. Cincinnati ligt in de staat Ohio, maar de zuidelijke voorsteden zijn in Kentucky gelegen.

In de jaren '60 en '70 zijn ook een aantal parkways aangelegd, met name in het midden van Kentucky. Dit waren oorspronkelijk tolwegen die gefaseerd tussen de jaren '80 en 2006 tolvrij werden nadat de aanlegkosten waren terugbetaald. Kentucky was één van de weinige staten in het binnenland van de Verenigde Staten waar dergelijke niet-Interstate snelwegen zijn aangelegd. In andere staten waren dit veelal gelijkvloerse wegen met vier rijstroken.

Parkways

De parkways van Kentucky.

Agglomeraties

De staat kent twee grote agglomeraties, die beiden op de grens met een andere staat liggen. Dit zijn Louisville en Cincinnati.

Freeways in Louisville

Interstate 64 (KY) Interstate 64 (IN) Interstate 65 (KY) Interstate 65 (IN) Interstate 71 Interstate 264 Interstate 265 (KY) Interstate 265 (IN)

Freeways in Cincinnati

Interstate 71 (KY) Interstate 71 (OH) Interstate 74 Interstate 75 (KY) Interstate 75 (OH) Interstate 275 (OH) Interstate 275 (KY) Interstate 471

SR-126 SR-129 SR-562


Referenties

Verenigde Staten

AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaineMarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNew HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest VirginiaWisconsinWyoming