Keep your lane

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf KYL)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Keep your lane (KYL) principes beogen dat de weggebruiker (vooral gemotoriseerd verkeer) op de 'eigen' rijstrook of rijbaan blijft. Het idee daarachter is dat weefbewegingen naar links of rechts remacties kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot schokgolven en daarmee tot (verergering van de) filevorming.

De term keep your lane bestaat niet in de verkeerskunde. Deze term is in Nederland bedacht en wordt buiten Nederland niet gebruikt. Keep your lane is geen officieel systeem in de Verenigde Staten, zoals vaak in de media bericht wordt. Dat de Verenigde Staten een dergelijk systeem zou hebben is een hardnekkige mythe die periodiek in de media en automagazines circuleert. Het Amerikaanse weggedrag is feitelijk het ongestraft onnodig links rijden, in de meeste staten geldt expliciet dat het verkeer rechts moet houden tenzij men inhaalt.

Kenmerken

Bij keep your lane blijft verkeer zoveel mogelijk in de eigen rijstrook rijden op eigen snelheid. In de praktijk vermindert dit de hoeveelheid zijwaartse bewegingen echter niet, omdat keep your lane in de praktijk regelmatig leidt tot onnodig links rijden, waardoor er meer links en rechts ingehaald wordt. Dit levert een onrustiger wegbeeld op en de doorstroming verslechtert. Keep your lane wordt als weinig succesvol beschouwd op snelwegen met 2x2 rijstroken.

Nederland

Over het algemeen wordt bevestigd dat keep your lane een negatief effect heeft op snelwegen met 2 rijstroken per richting (2x2 rijstroken). Dit komt omdat keep your lane in de praktijk uitdraait op onnodig links rijden en kolonnevorming. Sinds 2000 is de hoeveelheid rijbanen met 3 of meer rijstroken gestegen naar 866 kilometer in 2013, maar bestaat het grootste deel van het snelwegennet nog steeds uit rijbanen met 2 rijstroken per richting, namelijk 4.292 kilometer rijbaan. Daarom wordt voorlopig afgezien van de invoering van keep your lane.[1]

Australië

In Australië was tot in de jaren '80 een principe van keep your lane. De ervaringen waren echter negatief, met veel zigzaggend verkeer en links inhalend verkeer (in Australië rijdt men links). Sinds 1998 geldt de regel dat men links moet houden behalve tijdens inhalen. De doorstroming van het verkeer verbeterde na het invoeren van deze regel.

Verenigde Staten

Anders dan vaak gedacht wordt geldt in de Verenigde Staten geen algemeen keep your lane principe. In de meeste staten geldt "keep right unless to pass", waarbij verkeer net als in Europa rechts dient te houden.[2] In de praktijk is er sprake van "left lane hoggers", voertuigen die met een lagere snelheid dan het overige verkeer links rijden. Dit is niet hetzelfde als "keep your lane", maar resulteert in de praktijk vooral in onnodig links rijden. Op brede snelwegen mogen vrachtwagens doorgaans niet op de linker rijstroken rijden, maar rijdt veel vrachtverkeer op de tweede rijstrook van rechts gezien, vanwege de hoge afritdichtheid in stedelijke gebieden, zodat conflicten met invoegend verkeer vermeden worden. Dit geldt vooral op snelwegen met 4 tot 7 rijstroken per richting.

Een verschil met Europa is dat de maximumsnelheden voor vrachtverkeer hoger liggen, zodat zeker in stedelijke gebieden het gebruikelijk is dat vrachtwagens personenauto's inhalen met 100 tot 110 km/h. In sommige staten mogen vrachtwagens 75 mph (120 kilometer per uur) rijden.

Referenties