Kaagbaantunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kaagbaantunnel
Blank.png
Blank.png
Blank.png
Kruist Kaagbaan
Lengte 550 meter
Openstelling 1997
Intensiteit onbekend mvt/dag
Tunnelcategorie onbekend
Locatie kaart

De Kaagbaantunnel is een tunnel in Nederland met een gesloten deel van bijna 550 meter. De tunnel die niet voor openbaar verkeer toegankelijk is ligt op het voor derden besloten terrein ("airside") op Schiphol. De tunnel loopt onder de vertrek- en landingsbaan Kaagbaan door en verbindt de centrumgebouwen van Schiphol met Schiphol-Oost. De tunnel wordt gebruikt voor bagage- en kerosinetransport en soms voor het transport van vliegtuigbemanningen en onderhoudspersoneel. De tunnel is in beheer bij Schiphol. De maximumsnelheid is 30 km/h. Op de toeleidende hellingbanen is de maximumsnelheid 15 km/h.

Kenmerken

De Kaagbaantunnel is ongeveer 550 meter lang. De tunnel heeft één tunnelbuis met een breedte van ongeveer 10 meter en twee rijstroken. Aan de kant van Schiphol Centrum begint de tunnel bij een verdiept liggende rotonde ter hoogte van Punt Pieter. Aan de andere kant van de tunnel eindigt de tunnel nabij een rotonde bij het Sierra Platform.

Aanleg en groot onderhoud

De Kaagbaantunnel is medio jaren negentig aangelegd en in november 1997 geopend.

In 2018 en 2019 is groot onderhoud aan de Kaagbaantunnel uitgevoerd.[1] Eén van de aanleidingen hiervoor is dat de tunnel niet voldeed aan de eisen van de Tunnelwet. Bij het groot onderhoud is onder meer een aparte vluchtgang gebouwd en zijn veiligheidsventilatie, camerabewaking, slagbomen, infoborden en alle bijbehorende apparatuur en bekabeling vervangen. Tijdens de werkzaamheden was slechts één rijstrook voor verkeer toegankelijk. In deze periode werd verkeer om en om door de tunnel geleid. De aanleg van vluchtgang heeft ertoe geleid dat de rijstroken in de tunnel iets versmald zijn waarbij één rijstrook 5 meter is en de andere 4,88 meter. Voertuigen die breder zijn dan 3,80 meter mogen alleen onder speciale begeleiding van de tunnel gebruik maken.

Tegenverkeer

De tunnel beschikt over één tunnelbuis met daarin twee rijstroken. Dat betekent dat in deze tunnel sprake is van tegenverkeer. Hoewel in de Nederlandse Tunnelwet is bepaald dat in wegtunnels in beginsel geen tegenverkeer mag voorkomen, is bij de Kaagbaantunnel gebruik gemaakt van een uitzondering op deze regel. Hiervoor moesten wel extra veiligheidsmaatregelen worden doorgevoerd. Een voorbeeld hiervan is dat de maximumsnelheid op 30 km/h is gesteld.

Intensiteit

Exacte intensiteiten zijn niet bekend.


Bruggen en tunnels in de regio Amsterdam

AmsterdamsebrugCoentunnelGaasperdammertunnelIJtunnelKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugTweede MuiderbrugPiet HeintunnelRozenoordbrugSpaarndammertunnel

BetlembrugMuiderbrugSchellingwouderbrugSchinkelbrugSchipholtunnelUyllanderbrugVelsertunnelWaterwolftunnelWeesperbrugWijkertunnelZeeburgerbrugZeeburgertunnelTunnel Zuidas