Kaapverdië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Cape Verde.svg
Cabo Verde
Kaapverdië.png
Hoofdstad Praia
Oppervlakte 4.033 km²
Inwonertal 525.000
Lengte wegennet 360 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode CV

Kaapverdië, ook wel de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep en land in de Atlantische Oceaan, behorend tot het continent Afrika. Het land is circa ter grootte van een Nederlandse provincie en telt ruim 500.000 inwoners. De hoofdstad is Praia.

Inleiding

De Kaapverdische eilanden liggen circa 650 kilometer ten westen van Senegal, 1.600 kilometer ten zuiden van Canarische eilanden en 2.600 kilometer ten noordoosten van Brazilië. De archipel bestaat uit 10 eilanden, waarvan er 9 bewoond zijn. De hoofdstad Praia ligt op het eiland Santiago. De eilanden zijn vulkanisch en dus bergachtig, de Mount Fogo is met 2.829 meter het hoogste punt. De eilanden zijn veel droger dan de meeste West-Afrikaanse landen.

Kaapverdië werd in 1975 onafhankelijk van Portugal, en geldt als het stabielste land van Afrika, met een democratie. In tegenstelling tot het continent is er nog nooit een gewapend conflict geweest. Het land heeft weinig grondstoffen en vanwege het gebrek aan neerslag is er geen grootschalige landbouw. In tegenstelling tot de rest van Afrika is de economie dan ook vooral gebaseerd op diensten. Het toerisme is in opkomst. Op de eilanden wordt een Creoolse taal gebaseerd op het Portugees gesproken. Het Portugees is de officiële taal.

Wegennet

Het wegennet van Kaapverdië is niet bijzonder uitgebreid, de eilanden en steden zijn klein en het bergachtige karakter voorkomt goed uitgebouwde wegen. Rondom de hoofdstad Praia ligt een nieuwe 2x2 rondweg, de Circular da Praia, maar deze is echter niet ongelijkvloers. De meeste hoofdwegen zijn verhard en de binnenlandroute over het eiland Santiago geldt als spectaculair. Een deel van de verharde wegen bestaan uit kinderkopjes. Het wegennet van de hoofdstad Praia is relatief modern. Onverharde wegen vindt men alleen in de sloppenwijken.

De hoogste weg van Kaapverdië is een weg op het eiland Fogo, door de caldera van de vulkaan Pico de Fogo. Deze weg ligt op 1.800 meter hoogte, maar is sinds een vulkaanuitbarsting in 1995 niet meer doorgaand te berijden. De weg is tegenwoordig tot 1.750 meter hoogte aan de zuidkant van de vulkaan te berijden. De weg liep oorspronkelijk alleen naar het dorp Portola, dat bij de vulkaanuitbarsting verwoest werd.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Kaapverdië.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Kaapverdië. Het ligt voor de hand dat Portugese bewegwijzering wordt gebruikt, omdat het land tot 1975 een kolonie was van Portugal. Europese verkeersborden worden in elk geval gebruikt.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan