Kakadu Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian State Route 21.svg
Kakadu Highway map.png
SR 21
Begin Pine Creek
Einde Jabiru
Lengte 209 km
Route

Centrum.svg Pine Creek

Junction.svg Stuart Highway

Centrum.svg Jabiru

Junction.svg Arnhem Highway

De Kakadu Highway is een highway in het Northern Territory, Australië. De weg vormt een noord-zuid/oost-westroute in het noorden van de staat, vanaf de Stuart Highway in Pine Creek tot aan de Arnhem Highway in Jabiru. De weg heeft geen doorgaande functie en is 209 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij het dorpje Pine Creek begint de Kakadu Highway op een kruispunt met de Stuart Highway. De weg loopt naar het noordoosten, door de outback, die begroeid is met lage bomen. Op de 209 kilometer tussen Pine Creek en Jabiru liggen geen plaatsen op de route, alhoewel het in Gagudjo Lodge mogelijk is om te tanken, evenals in het Mary River Roadhouse. De weg loopt door afgelegen gebied, er zijn geen echte zijwegen aan de Kakadu Highway. De weg voert door het immense Kakadu National Park, één van de grootste van Australië. De Mary River Roadhouse volgt na zo'n 60 kilometer, en bestaat uit een tankstation en twee huizen. Men kruist hier de Mary River. De weg buigt dan naar het noorden af. Typerend voor de route zijn de termietheuvels langs de weg. Men kruist enkele kleine rivieren, zoals de South Alligator River. In dit gebied komen krokodillen voor. Naar het oosten liggen enkele heuvelruggen die escarpments worden genoemd. Bij het Gagudju Lodge in Coooinda is ook een tankstation. De weg eindigt uiteindelijk bij Jabiru, een dorpje aan het einde van de Arnhem Highway. Vanaf hier gaat een verharde weg verder naar Ubirr, maar verder is er geen doorgaand verkeer mogelijk richting het Arnhem Land.

Geschiedenis

De weg is aangelegd ter ontsluiting van het Kakadu National Park en het dorp Jabiru. De weg heeft geen doorgaande functie.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 130 voertuigen ten oosten van de Stuart Highway, en 370 voertuigen aan het einde van de weg bij Jabiru.[1]

Referenties

  1. Traffic reports | Northern Territory Department of Infrastructure
Hoofdwegen in het Northern Territory

Arnhem HighwayBarkly HighwayCarpentaria HighwayKakadu HighwayLasseter HighwayPlenty HighwayStuart HighwayTablelands HighwayVictoria Highway