Kalmar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kalmar COA.png
Kalmar map.png
Hoofdstad Kalmar
Grootste stad Kalmar
Oppervlakte 11.218 km²
Inwonertal 233.000
Lengte snelwegennet 5 km
Eerste snelweg 1972
Afkorting

Kalmar is een stad en län (provincie) in Zweden, gelegen in het zuidoosten van het land. De provincie telt ruim 230.000 inwoners en is ter grootte van een derde van Nederland. De grootste stad en hoofdstad is het gelijknamige Kalmar.

Inleiding

Kalmar vormt een kuststreek langs het zuiden van de Zweedse oostkust, aan de Baltische Zee. Tot Kalmar behoort ook het eiland Öland, een 135 kilometer lang langwerpig eiland. De provincie Kalmar grenst aan Östergötland, Jönköping, Kronoberg en Blekinge. Kalmar meet iets meer dan 200 kilometer van noord naar zuid en maximaal 80 kilometer van west naar oost. De hoofdstad is de 36.000 inwoners tellende stad Kalmar. Historisch gezien was dit één van de belangrijkste steden van Zweden in de late middeleeuwen. Andere grotere steden liggen aan de oostkust, namelijk Västervik en Oskarshamn. De landinwaarts gelegen plaatsen Nybro en Vimmerby hebben een regionaal belang.

De provincie Kalmar is over het algemeen dicht bebost, behalve de kuststreek rond de stad Kalmar, die meer open terrein heeft. Het eiland Öland is minder bebost. De provincie is hooguit licht heuvelachtig. De kust wordt gekenmerkt door vele inhammen, baaien en talloze kleine eilanden, met name ten noorden van de stad Kalmar, en vooral in de ruime omgeving van Västervik. Daarnaast heeft de provincie tal van meren, maar geen grote meren.

Wegennet

De hoofdtransportas van Kalmar is de E22, die de grotere kustplaatsen verbindt. Slechts een paar kilometer hiervan is in Kalmar als motorväg uitgevoerd, de rest is enkelbaans en deels 2+1. De riksvägar vormen verder het hoofdwegennet. De meesten lopen vanaf de kust naar het westen, landinwaarts. De RV 23 en RV 28 lopen noord-zuid door het binnenland. Van zuid naar noord lopen de volgende rijkswegen oost-west; de RV 25 en RV 31 van Kalmar naar Växjö en Jönköping (beide routes splitsen bij Nybro), RV 34 van Ålem naar het noorden, de RV 37 en RV 47 van Oskarshamn naar Växjö en Jönköping (beide routes splitsen bij Bockara), de RV 40 van Västervik naar Jönköping en de RV 35 van Gamleby naar Linköping.

De Ölandsbron verbindt het eiland Öland met het vasteland van Zweden. De 6 kilometer lange brug was tot 1998 de langste brug van Europa. Op het eiland Öland zijn geen rijkswegen, alleen länsvägar. Op het noorden van Öland is een veerdienst naar Oskarshamn, om de omrijafstand te reduceren. Er is geen permanente veerdienst van Öland naar Gotland.

Referenties


Län in Zweden

BlekingeDalarnaGotlandGävleborgHallandJämtlandJönköpingKalmarKronobergNorrbottenÖrebroÖstergötlandSkåneStockholmSödermanlandUppsalaVärmlandVästerbottenVästernorrlandVästmanlandVästra Götaland