Kalocsa-Paks-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kalocsa-Paks Duna-híd
Blank.png
Blank.png
Overspant Duna
Rijstroken 1x2
Totale lengte 946 meter
Hoofdoverspanning 200 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 2024
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Kalocsa-Paks-brug (Hongaars: Kalocsa-Paks Duna-híd) is een in aanbouw zijnde extradosed bridge in Hongarije, gelegen over de Donau tussen Kalocsa en Paks.

Kenmerken

De brug is een betonnen kokerbrug met een extradosed constructie die op een tuibrug lijkt. Met tuikabels wordt de maximale overspanning groter. De brug is in totaal 946 meter lang, met een hoofdoverspanning van 200 meter over de Donau. De brug heeft een layout van 2 x 73 m + 74,1 m + 120 m + 200 m + 120 m + 96,1 m + 2 x 95 m. Over de brug verloopt de Route 512 tussen de M6 en Kalocsa. De brug ligt even ten zuiden van het stadje Paks aan de Donau. De brug verwerkt straks regionaal verkeer over de Donau.

Geschiedenis

De stad Paks is gelegen aan de Donau maar had traditioneel geen brugverbinding over de rivier. Lange tijd was er over circa 80 kilometer tussen Dunaföldvár en Baja geen brugverbinding over de Donau. In 2003 opende de Szent László-brug nabij Szekszárd. Hiermee lag de dichtstbijzijnde brug over de Donau nog steeds op 30 kilometer afstand van Paks.

Toekomst

In 2015 werd formeel besloten tot de bouw van een brug ten zuiden van Paks.[1] Er waren drie aanbestedingen nodig om een ontwerp van de brug te maken. In april 2019 verkreeg het project de bouwvergunning. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de brug begonnen op 4 februari 2021. De officiële bouwstart volgde op 10 juni 2021.[2] De brug moet medio 2024 worden geopend.[3]

Zie ook

Referenties

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug