Kameroen

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Cameroon.svg
Cameroun
Kameroen.png
Hoofdstad Yaoundé
Oppervlakte 475.442 km²
Inwonertal 22.535.000
Lengte wegennet 5.000 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode CAM

Kameroen is een land in Afrika. Het land ligt op de overgang van West- naar Centraal Afrika en telt 22 miljoen inwoners. De hoofdstad is Yaoundé, de grootste stad is Douala. Het land is ongeveer 12 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Kameroen ligt aan de Golf van Guinee van de Atlantische Oceaan, en is ruwweg in de vorm van een uitgerekte driehoek. Het land grenst in het westen aan Nigeria, in het noorden aan Tsjaad, in het oosten aan de Centraal Afrikaanse Republiek en in het zuiden aan de Republiek Congo, Gabon en Equatoriaal Guinea. Het land meet circa 1.200 kilometer van noord naar zuid en 700 kilometer van oost naar west. In het noorden is het land veel smaller, soms minder dan 100 kilometer. De grootste stad is Douala dat aan de kust ligt. De hoofdstad Yaoundé ligt verder landinwaarts naar het oosten. Andere grote steden zijn er eigenlijk niet, alhoewel Maroua nog een belangrijke rol speelt in het noorden.

Het zuiden en midden van het land is heuvelachtig tot ligt bergachtig, de grensstreek met Nigeria is ronduit bergachtig, evenals het Massif de l'Adamaoua over het midden van het land. Het uiterste noorden is vlakker. Het hoogste punt van Kameroen is Mount Cameroun, dat een geïsoleerde bergtop van 4.095 meter ten westen van Douala aan de kust vormt. Grote rivieren zijn de Sanaga, Nkogo, Chari en Benoué. In het uiterste noorden ligt het opdrogende Tsjaadmeer. De hoofdstad van Tsjaad, N'Djamena, ligt aan de grens met Kameroen.

Het land is officieel democratisch, maar wordt niet als bijzonder vrij beschouwd. Er zijn wel meerdere politieke partijen en verkiezingen. Corruptie is wijdverspreid, maar toch behoort Kameroen tot de 10 welvarendste landen ten zuiden van de Sahara met een inkomen van $ 2.300 per inwoner. De economie bestaat voornamelijk uit landbouw, en het land is niet erg geïndustrialiseerd. De grondstoffen worden niet veel gewonnen. In het zuidoosten is bosbouw van belang. Zowel het Frans als Engels zijn officiële talen, maar het Frans wordt het meest wijdverbreid gesproken. Anders dan in Nigeria zijn er geen conflicten tussen christenen en moslims: kerken en moskeeën staan vaak naast elkaar.

Wegennet

Het wegennet van Kameroen is niet heel erg uitgebreid, circa 5.000 kilometer weg is verhard. Een aantal hoofdwegen zijn tolwegen, zoals de weg van Douala naar Yaoundé. Deze tolwegen lopen tussen de grootste steden en zijn in vrij goede staat. De overige wegen zijn vaak in slechtere staat, en buiten de hoofdwegen zijn de meeste wegen onverhard. Er zijn geen autosnelwegen in Kameroen, alhoewel de N3 tussen Douala en Yaoundé wel eens als zodanig aangegeven wordt op kaarten. Deze weg is een moderne 1x2 hoofdweg met gemarkeerde rijstroken en maakt snel transport tussen de hoofdstad en de kust mogelijk. In de grote steden zijn wel meerstrooks wegen.

Het aantal hoofdwegen is vrij beperkt, de meeste liggen in het westen, daar dit een dichtbevolkte regio is. Onder andere de N3, N4, N5 en N6 lopen in dit gebied. De N1 is de hoofdweg vanaf Yaoundé naar het noorden, en de N2 loopt van Yaoundé naar Gabon. De N6 vormt een oost-westroute door het midden van het land. Er lopen geen verharde wegen naar de Republiek Congo. Een nieuwe brug bij Ambam maakt een wegverbinding naar Equatoriaal Guinea mogelijk. Er zijn twee routes naar de Centraal-Afrikaanse Republiek, en een stuk of 3 naar Tsjaad. Een brug verbinding over de Chari maakt een directe weg naar de hoofdstad N'Djamena van Tsjaad mogelijk. Er loopt in het uiterste noorden eveneens een hoofdweg naar Maiduguri in Nigeria, maar deze is niet verhard. Vanwege het bergachtige karakter zijn er zuidelijker niet veel grensovergangen met Nigeria. De N3 verbindt Kameroen richting Enugu in het zuiden van Nigeria.

Toekomst

In 2014 is begonnen met de aanleg van een autoroute van Yaoundé naar Douala. De snelweg wordt 236 kilometer lang,[1] in eerste instantie wordt begonnen met een 80 kilometer lang deel tussen Yaoundé en Bot-Makak.[2] In 2016 was hiervan alleen wat grondwerken uitgevoerd en een aantal duikers aangelegd. In 2015 is gestart met de bouw van een 20 kilometer lange autosnelweg tussen Yaoundé en de luchthaven.[3]

Wegnummering

In Kameroen zijn drie wegnummerlagen, Route Nationales, Route Provinciales en Route Départementales, met respectievelijk de prefix N, P en D.

Route Nationales

De Route Nationales zijn de hoofdwegen van Kameroen. De N1 t/m N4 stralen vanuit de hoofdstad Yaoundé uit. De N1 is de langste route naar het uiterste noorden. Er zijn weinig twee-cijferige wegen. De wegen zijn niet volgens een bepaald systeem genummerd.

Routes

  • N1 Yaoundé - Bertoua - Maroua - Fotokol: 1.640 km
  • N2 Yaoundé - Ambam: 270 km
  • N3 Yaoundé - Douala - Eyu-mojok: 610 km
  • N4 Yaoundé - Bafoussam: 280 km
  • N5 Douala - Bafoussam: 230 km
  • N6 Bachuo - Bafoussam - Meidougou: 870 km
  • N7 Edéa - Kribi - Ebolowa: 290 km
  • N8 ?
  • N9 Yaoundé - Mbalam: 360 km
  • N10 Yaoundé - Bertoua: 360 km

Route Provinciales

De P-routes zijn willekeurig genummerd, doch enigszins gezoneerd, waarvan afgeweken wordt. Niet alle P-wegen zijn even belangrijk. De P4 is bijvoorbeeld onderdeel van de route van Bertoua naar Bangui in de Centraal Afrikaanse Republiek. De P12 vormt een lange binnendoorroute vanaf Batchenga naar Ngaoundére, en snijdt de N1 af.

Route Departementales

De D-wegen zijn genummerd vanuit het noorden, oplopend tot 25 in het zuiden. Hogere nummers zijn enigszins willekeurig genummerd[4].

Bewegwijzering

Bewegwijzering is spaarzaam. Op de verkeersborden wordt het Frans gebruikt. Borden langs de weg geven het aantal verkeersdoden langs bepaalde wegvakken aan.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan