Kampala - Entebbe Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Blank.png
-
Begin Kampala
Einde Entebbe
Lengte 51 km
Route
Northern Bypass

Afslagsymbool.svg Mityana Road

Tol.svg toll plaza

Knooppuntsymbool.svg branch route

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Entebbe


Branch Route

Knooppuntsymbool.svg Main Route

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Kampala - Entebbe Road

Junction.svg Mutungo

De Kampala - Entebbe Expressway is een expressway in Uganda. De snelweg verbindt de hoofdstad Kampala met Entebbe aan het Lake Victoria, waar de luchthaven is gelegen. De route is 51 kilometer lang, waarvan 37 kilometer als hoofdroute en een 14 kilometer lange aftakking.

Routebeschrijving

De snelweg begint op de Kampala Bypass en verloopt door het westen van Kampala naar het zuiden en volgt dan de oude Kampala - Entebbe Road, die al deels vierstrooks is. De snelweg loopt tot Entebbe aan het Lake Victoria en er is een aftakking van Munyonyo naar Lweza.

Geschiedenis

De oude weg van Kampala naar Entebbe telt in Kampala 2x2 rijstroken en is één van de oudste vierstrooks wegen in oost-Afrika. Doorgaand verkeer vanuit de rest van Uganda naar de luchthaven Entebbe moet echter dwars door het omvangrijke stedelijk gebied van Kampala. Circa 2006 opende de noordelijke bypass van Kampala voor het verkeer, waar de nieuwe snelweg op aan sluit.

Op 21 november 2012 begon de aanleg van de nieuwe snelweg van Kampala naar Entebbe. Alhoewel de Kampala Bypass al deels een ongelijkvloerse dual carriageway is, wordt dit project beschouwd als de eerste volwaardige snelweg van Uganda. De snelweg had in 2016 moeten worden opengesteld,[1] maar was vertraagd tot november 2017[2] en later juni 2018.[3][4][5] Op 15 juni 2018 is de snelweg uiteindelijk opengesteld.[6][7]

Tol

De autosnelweg was gepland als tolweg, maar de tol werd niet geheven omdat in Uganda geen wetgeving voor tolheffing was.[8] Op 16 april 2021 werd een contract gegund aan Egis voor het beheer van de tolweg.[9]

Referenties

Flag of Uganda.svgHoofdwegen in Uganda Flag of Uganda.svg

A104A109

Kampala BypassKampala - Entebbe ExpresswayKampala - Jinja Expressway