Kampala - Entebbe Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Kampala
Einde Entebbe
Lengte 24 km
Route
Northern Bypass

Mityana Road

toll plaza

branch route

toll plaza

Entebbe


Branch Route

Main Route

toll plaza

Kampala - Entebbe Road

Mutungo

De Kampala - Entebbe Expressway is een expressway in Uganda. De snelweg verbindt de hoofdstad Kampala met Entebbe aan het Lake Victoria, waar de luchthaven is gelegen. De autosnelweg zelf is 24 kilometer lang en heeft ook een 14 kilometer lange aftakking, die echter geen volwaardige snelweg is.

Routebeschrijving

De Kampala - Entebbe Expressway.

De autosnelweg begint aan de westkant van de hoofdstad Kampala en is een voortzetting van de Kampala Bypass, die ook een autosnelweg is. De autosnelweg verloopt dan zuidwaarts door de zuidwestelijke buitenwijken en voorsteden van Kampala. Er is een korte zijtak aan de zuidkant van Kampala. De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en is modern ontworpen. De autosnelweg verloopt parallel aan de oudere Kampala - Entebbe Road. Even voor Entebbe eindigt de autosnelweg met een brug over een moeras op deze oudere weg naar Entebbe.

Geschiedenis

De oude weg van Kampala naar Entebbe telt in Kampala 2x2 rijstroken en is één van de oudste vierstrooks wegen in Oost-Afrika. Doorgaand verkeer vanuit de rest van Uganda naar de luchthaven Entebbe moet echter dwars door het omvangrijke stedelijk gebied van Kampala. In 2009 opende de noordelijke bypass van Kampala voor het verkeer, waar de nieuwe snelweg op aan sluit.

Op 21 november 2012 begon de aanleg van de nieuwe snelweg van Kampala naar Entebbe. Alhoewel de Kampala Bypass al deels een ongelijkvloerse dual carriageway is, wordt dit project beschouwd als de eerste volwaardige snelweg van Uganda. De snelweg had in 2016 moeten worden opengesteld,[1] maar was vertraagd tot november 2017[2] en later juni 2018.[3][4][5] Op 15 juni 2018 is de snelweg uiteindelijk opengesteld.[6][7]

Tol

De autosnelweg was al vanaf het begin gepland als tolweg, maar de tol werd niet geheven omdat in Uganda geen wetgeving voor tolheffing was.[8] Op 16 april 2021 werd een contract gegund aan Egis voor het beheer van de tolweg.[9] De tolheffing begon op 8 januari 2022.[10]

De autosnelweg heeft een open tolsysteem, in beide richtingen is één tolstation aan het begin van de tolweg. De tol bedroeg vanaf het begin in 2022 tussen Ush5,000 ($1.4) en Ush18,000 ($5), afhankelijk van de afmetingen van het voertuig.

Verkeersintensiteiten

In januari 2022 werd een gebruik van 120.000 voertuigen per week, of gemiddeld 17.200 voertuigen per dag gemeld.[11]


Referenties

Hoofdwegen in Uganda

Kampala BypassKampala - Entebbe ExpresswayKampala - Jinja Expressway