Kampala - Jinja Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Kampala - Jinja Expressway map.png
-
Begin Kampala
Einde Jinja
Lengte 95 km
Route

Centrum.svg Kampala

Centrum.svg Jinja

De Kampala - Jinja Expressway is een geplande expressway in Uganda. De autosnelweg moet een oost-westroute vormen vanaf de hoofdstad Kampala tot de stad Jinja. De geplande lengte bedraagt 95 kilometer.

Routebeschrijving

De snelweg zal de A109 tussen Kampala en Jinja vervangen en is de transitroute naar Kenia. De route voert door vlak en dichtbevolkt plattelandsgebied ten noorden van het Lake Victoria. In Kampala sluit de snelweg waarschijnlijk aan op de Kampala Bypass.

Toekomst

De route van Kampala naar Jinja is de drukste verbinding in Uganda, met dagelijks 40.000 voertuigen. Er is een PPS-project gepland op basis van het model met beschikbaarheidsvergoedingen. De nieuwe snelweg zal 2x4 rijstroken tellen. Wanneer de aanleg begint is nog niet bekend.[1][2] In mei 2018 begon de aanbesteding van de Kampala - Jinja Expressway.[3] De bouw wordt opgedeeld in 2 contracten en 3 segmenten: Kampala - Namagunga (35 km), de Kampala Southern Bypass (18 km) en Namagunga - Jinji (41 km). Op 18 maart 2021 werd een deel van de financiering ter waarde van $ 229,5 miljoen vastgesteld.[4] De totale aanlegkosten zijn geraamd op $ 1,4 miljard, een gigantische investering voor een land als Uganda. In november 2021 begon de aanbesteding als PPS.[5]

Referenties

Flag of Uganda.svg Hoofdwegen in Uganda Flag of Uganda.svg

Kampala BypassKampala - Entebbe ExpresswayKampala - Jinja Expressway