Kampala Bypass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Blank.png
-
Begin Kampala
Einde Kampala
Lengte 21 km
Route

Afslagsymbool.svg A109

Rotonde.svg Kyaliwajjala - Naalya Road

Rotonde.svg Kisaasi - Kira Road

Rotonde.svg Kyebando - Kissalosalo Road

Rotonde.svg Gayaza - Kampala Road

Afslagsymbool.svg Sir Apollo Kaggwa Road

Rotonde.svg Namirembe Road

Rotonde.svg Sentema Road

Rotonde.svg Masaka - Kampala Road

De Kampala Bypass is een hoofdweg en gedeeltelijke autosnelweg in Uganda. De weg vormt de noordelijke bypass van de hoofdstad Kampala en is 21 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Kampala Bypass verbindt twee delen van de A109 en zorgt ervoor dat doorgaand verkeer niet door het centrum hoeft. Het grootste deel van de route is een moderne tweestrooks weg met ruime verkeerspleinen. Een klein deel van 4 kilometer telt 2x2 rijstroken met vluchtstroken en een rijbaanscheiding en heeft één ongelijkvloerse kruising. Alhoewel de Kampala Bypass buiten het centrum loopt, verloopt de route geheel binnen stedelijk gebied. Kampala bestaat voornamelijk uit laagbouw en het stedelijk gebied strekt zich nog 5 tot 7 kilometer buiten de ringweg uit.

Geschiedenis

De noordelijke ringweg is circa 2006-2007 opengesteld voor het verkeer. Bij opening was het één van de modernste wegen van Uganda. Doorgaand verkeer door Uganda hoeft sindsdien niet meer door het drukke centrum van Kampala. In 2018 opende de aansluitende Kampala - Entebbe Expressway, de eerste echte snelweg van het land. Hiertoe is de Kampala Bypass ook gedeeltelijk naar 2x2 rijstroken verbreed. In oktober 2021 moet een 5 kilometer lang deel aan de noordkant van Kampala worden geopend met 2x2 rijstroken.[1]

Referenties

Flag of Uganda.svgHoofdwegen in Uganda Flag of Uganda.svg

A104A109

Kampala BypassKampala - Entebbe ExpresswayKampala - Jinja Expressway