Kanmon Tunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
関門国道トンネル
Japan 2.svg
Kanmon Tunnel.jpg
Kruist Kanmon Strait
Lengte 3.461 meter
Openstelling 09-03-1958
Intensiteit 34.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Kanmon Tunnel (Japans: 関門国道トンネル, kanmon kokudō tonneru) is een onderzeetunnel in Japan. De tunnel is bijna 3,5 kilometer lang en verbindt Shimonoseki op Honshu met Kitakyushu op Kyushu.

Kenmerken

De Kanmon Tunnel is een enkelbuizige onderzeetunnel van 3.461 meter lengte. De tunnel gaat onder de Kanmon Strait door, die de eilanden Honshu en Kyushu van elkaar scheidt. Het is één van drie tunnels onder de Kanmon Strait, nabij ligt ook een conventionele spoortunnel en de spoortunnel van de Sanyo Shinkansen. De Kanmon Tunnel verwerkt verkeer van de national highway 2 tussen Shimonoseki en Kitakyushu. Het is niet de enige verkeersverbinding tussen beide steden, vlak naast de tunnel is de Kanmonkyo Bridge gelegen. De maximumsnelheid in de tunnel is slechts 40 km/h. Voor voetgangers en fietsers is er een aparte buis van 4 meter breed beschikbaar.

Geschiedenis

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd begonnen aan twee tunnels onder de Kanmon Strait, in 1936 aan de spoortunnel en in 1937 aan de verkeerstunnel. De werkzaamheden aan de verkeerstunnel werden in 1939 stilgelegd vanwege de oorlog, maar de spoortunnel werd wel afgebouwd en opende in 1942. De aanleg van de verkeerstunnel werd in 1952 hervat, dit was één van de eerste grote wegenprojecten die na de Tweede Wereldoorlog hervat werd. De tunnel is uiteindelijk op 9 maart 1958 opengesteld voor het verkeer, zodat gemotoriseerd verkeer niet meer via de veerdienst hoefde.

De tunnel bleek al snel te weinig capaciteit te hebben, waardoor er begin jaren '70 een nieuwe brug naast is gebouwd, de Kanmonkyo Bridge, een grote hangbrug met 2x3 rijstroken. Hierna was de Kanmon Tunnel alleen nog voor lokaal verkeer. Desondanks wordt de tunnel ook tegenwoordig nog intensief benut.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden zo'n 34.000 voertuigen door de tweestrooks tunnel, die daarmee maximaal belast is.

Tol

De tunnel is een tolweg, vooral om geen sluiproute te worden voor verkeer over de Kanmonkyo Bridge, waarvoor ook tol betaald moet worden. Het is één van de weinige tolwegen in Japan waar geen electronic toll collection mogelijk is. De tol wordt in beide richtingen geheven, en aan beide kanten is een tolstation.

Referenties