Kapiti Expressway

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
State Highway 1 NZ.svg
Kapiti Expressway map.png
Expressway
Begin MacKays
Einde Otaki
Lengte 31 km
Route

Afslagsymbool.svg Poplar Avenue

Afslagsymbool.svg Kapiti Road

Afslagsymbool.svg Te Moana Road

Afslagsymbool.svg Peka Peka

De Kapiti Expressway, onderdeel van de State Highway 1, is een expressway in Nieuw-Zeeland. De snelweg vormt een noord-zuidroute langs de westkust van het Noordereiland, ten noorden van de hoofdstad Wellington. De snelweg verloopt vanaf MacKays naar Otaki over 31 kilometer.

Routebeschrijving

De snelweg begint ter hoogte van Paekakariki, waar het aansluit op de Transmission Gully Motorway. De snelweg valt hier een aantal kilometer samen met de State Highway 1 en buigt bij Raumati af van de oude hoofdweg en voert door een verstedelijkte regio langs de westkust van het Noordereiland, die de Kapiti Coast heet. De snelweg telt 2x2 rijstroken en bedient diverse kleine steden die vooral suburbaan in karakter zijn. De snelweg eindigt ter hoogte van Peka Peka weer op de SH 1.

Geschiedenis

Het project werd aangewezen als één van de roads of national significance. Op 19 augustus 2013 werden alle bezwaren tegen het project ongegrond verklaard. De snelweg is tussen december 2013 en februari 2017 aangelegd tussen MacKays en Peka Peka over een lengte van 18 kilometer.[1][2] Dit deel opende op 24 februari 2017 voor het verkeer.[3][4]

Toekomst

De tweede fase is een 13 kilometer lange verlenging van Peka Peka naar Otaki en is op 29 november 2016 gegund.[5][6][7] De snelweg wordt onderdeel van de Wellington Northern Corridor, een 110 kilometer lange route tussen Wellington en Levin.[8] Dit project omvat ook de oudste snelweg van Nieuw-Zeeland, de Johnsonville-Porirua Motorway.

Referenties

  1. MacKays to Peka Peka | nzta.govt.nz
  2. Kapiti expressway closing in on Christmas finish | stuff.co.nz
  3. Traffic finally flows onto $630 million project as road quietly opened overnight | stuff.co.nz
  4. Kapiti expressway gets official completion date of February 16 | stuff.co.nz
  5. Fletcher Construction awarded tender to build next section of Kāpiti Expressway | nzta.govt.nz
  6. Peka Peka to Ōtaki Expressway on track | nzta.govt.nz
  7. Peka Peka to Ōtaki Expressway | nzta.govt.nz
  8. Wellington Northern Corridor | nzta.govt.nz
Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland