Karachi

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Satellietbeeld van Karachi.

Karachi (Sindhi: ڪراچي, Urdu: کراچی) is de grootste stad van Pakistan, doch niet de hoofdstad. Het is één van de grootste steden ter wereld, met een gemeentelijke bevolking van 13 miljoen inwoners en een stedelijke bevolking van circa 23,5 miljoen inwoners.

Inleiding

Karachi ligt in het zuiden van Pakistan aan de Indische Oceaan. De stad is veruit de grootste stad van Pakistan en tevens het economische en financiële centrum van het land. Met een agglomeratie van 23,5 miljoen inwoners is het één van de grootste steden ter wereld. De bevolkingsdichtheid varieert sterk van wijk naar wijk, maar is gemiddeld 6.000 inwoners per km², relatief laag voor een grote stad in een ontwikkelingsland. De stad is gelegen in de provincie Sindh.

Karachi ligt in een droge woestijnomgeving, net ten noorden van de delta van de machtige rivier de Indus. Door de stad stromen de rivieren de Lyari en Malir. Naar het zuiden zijn de wetlands van de Indusdelta, de rest van de omgeving bestaat uit droog steppegebied, dat woestijnachtig is. Even ten noorden van Karachi ligt een lage bergrug.

De stad bestaat uit een mix van sloppenwijken met extreem hoge bevolkingsdichtheden, dichtbebouwde woonwijken en meer planmatige woonwijken aan de randen van de stad. Grote delen van Karachi zijn planmatig opgezet in een grid. Het stedelijk gebied meet ongeveer 40 bij 40 kilometer. De luchthaven, Jinnah International Airport, is gelegen in het oosten van de stad. Karachi is een industriestad, met een grote haven.

De naam Karachi is voor het eerst gedocumenteerd door Nederlanders, toen het handelsschip de Ridderkerk bij de kust op de klippen liep in 1742. Tussen 1843 en 1947 stond de stad onder Brits bestuur als onderdeel van British India. Bij de onafhankelijkheid van Pakistan in 1947 had de stad iets minder dan 1 miljoen inwoners. Direct na onafhankelijkheid begon een explosieve groei van het inwonertal, reeds in 1980 telde de stad circa 5 miljoen inwoners en 10 miljoen in 2000. Daarnaast groeide het stedelijk gebied naar meer dan 23 miljoen inwoners. Karachi is dientengevolge één van de snelstgroeiende steden ter wereld. Meer dan 90% van de inwoners zijn migranten uit andere delen van Pakistan. De stad scoort frequent zeer laag op internationale lijsten van "meest leefbare steden".[1]

Wegennet

Karachi heeft een ernstig onderontwikkeld wegennet dat de explosieve bevolkingsgroei niet heeft kunnen bijbenen. In de stad is sprake van chronische congestie. De M9 verbindt Karachi met Hyderabad en de enkelbaans M10 vormt de noordelijke bypass. De enige stadssnelweg is de Lyari Expressway die op beide oevers van de rivier de Lyari loopt.

Het onderliggend wegennet verloopt min of meer in een grid en over enkele drukke kruispunten zijn flyovers aangelegd. Belangrijke wegen tellen 2 of 3 rijstroken per richting, maar met name in het oudere deel van Karachi zijn veel smalle wegen. Het wegennet is meer geordend in de planmatige buitenwijken van Karachi.

De national highways N-5 en N-25 zijn de enige andere doorgaande wegen naar andere delen van Pakistan, afgezien van de M9. Dit komt mede omdat Karachi aan de rand van het land ligt en er vrijwel geen doorgaand verkeer is, het overgrote deel van het verkeer op de weg van en naar Karachi heeft een bestemming of herkomst in de stad. De N25 verloopt naar het dunbevolkte Belochistan. De N5 loopt parallel aan de M9 via een omweg naar Hyderabad.

Vanwege de ligging tussen de Indusdelta en de Indische Oceaan heeft Karachi geen volledige ringweg. De M10 vormt de noordelijke bypass, maar is geen snelweg. Een goede oostelijke bypass ontbreekt, maar er zijn wel tal van stadswegen die noord-zuid door het oosten van Karachi lopen.

Karachi is de grootste stad ter wereld zonder stedelijk rail-OV. Er zijn wel treinverbindingen naar andere Pakistaanse steden, ook zijn er spoorlijnen voor goederenvervoer. Het verkeer in Karachi wordt gedomineerd door motoren.

Geschiedenis

De M9 is de oudste snelweg van Karachi, maar is eigenlijk pas tussen 2005 en 2009 opgewaardeerd naar motorway en is nog steeds meer substandaard dan andere motorways in Pakistan. De M10 is tussen 2004 en 2007 aangelegd als noordelijke bypass. Het project was oorspronkelijk voorzien als een volwaardige motorway, maar omdat de Lyari Expressway vanaf 2002 ook aangelegd is van deze financiering, is de M10 feitelijk niet meer dan een enkelbaans hoofdweg die toevallig wat verder buiten Karachi loopt en niet te onderscheiden is van reguliere national highways. In 2018 was na bijna 16 jaar bouwtijd de Lyari Expressway voltooid.

Referenties