Karawankentunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karawankentunnel

Predor Karavanke

A11 AT.svg
link={{{nummer2}}}
Karawankentunnel.jpg
Kruist Karawanken
Lengte 7.864 meter
Openstelling 01-06-1991
Intensiteit 12.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Karawankentunnel (Sloveens: Predor Karavanke) is een verkeerstunnel op de grens van Oostenrijk en Slovenië, gelegen in de Oostenrijkse A11 en de Sloveense A2. De tunnel is enkelbuizig en is 7.864 meter lang. Een tweede buis is in aanbouw.

Kenmerken

De Karawankentunnel ligt op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië en doorkruist het Karawankengebergte. De westelijke buis is 7.864 meter lang, de oostelijke buis is 7.984 meter lang. Het noordportaal ligt op 680 meter hoogte, licht dalend naar 620 meter hoogte bij het zuidportaal. De tunnel ligt net overwegend op Oostenrijks grondgebied. Het Karawankengebergte boven de tunnel kent ter plekke pieken tot circa 1.900 meter. De maximale hoogte van de berg boven de tunnel bedraagt 1.100 meter. Het Oostenrijkse deel is 4.402 meter lang, het Sloveense deel is 3.546 meter lang. Er zijn geen alternatieve verbindingen in de directe omgeving, de Loiblpass ligt naar het oosten en de Würzenpass naar het westen. Daarnaast is een vlakkere route via het Italiaanse Tarvisio beschikbaar. Het omrijden via de passen of Tarvisio kost op een rit van Villach naar Ljubljana circa 40 minuten extra reistijd. De grootste stad vlakbij de tunnel is het Sloveense Jesenice.

Geschiedenis

Op 15 september 1977 werd een verdrag gesloten tussen Oostenrijk en Joegoslavië om de Karawankenautobahn aan te leggen, inclusief de Karawankentunnel.[1] Hierin werd een deling van de kosten van 50/50 opgenomen. Het verdrag is in 1983 gewijzigd vanwege financiële problemen in Joegoslavië. In 1978 nam de Oostenrijkse regering het besluit om de snelweg aan te leggen en te financieren, in 1985 verkreeg Joegoslavië de financiering vanuit de European Investment Bank. In 1986 en 1987 begon de aanbestedingsprocedure in beide landen. In augustus 1986 begon de aanleg van de tunnel aan Joegoslavische zijde en in juni 1987 begon de bouw aan de Oostenrijkse zijde.

De tunnel werd op 1 juni 1991 opengesteld voor het verkeer, alhoewel de bouw pas in oktober van dat jaar werd afgerond. Tijdens de tiendaagse oorlog in juni 1991 werd de tunnel kortstondig door het Joegoslavische leger bezet tot de tunnel op 30 juni 1991 werd overgenomen door het Sloveense leger. De Karawankentunnel is parallel aan de oude Karawanken spoortunnel gebouwd, die in 1906 geopend is. De reistijd van Villach naar Ljubljana is na de openstelling met één uur bekort en tevens is de tunnel winterzeker, in tegenstelling tot de steile Loibl- en Würzenpass. Voordat Slovenië eind 2007 bij de Schengenzone kwam waren er grenscontroles, zowel aan de Oostenrijkse als Sloveense zijde.

Toekomst

De Karawankentunnel krijgt een tweede tunnelbuis tussen 2018 en 2025. Er was een verplichting om de Karawankentunnel van minimaal een vluchtbuis te voorzien vanwege EU-regelgeving. Een vluchttunnel zou € 93 miljoen kosten, maar een tweede verkeersbuis zou € 236 miljoen kosten. Een latere opwaardering van de vluchtbuis naar een verkeersbuis zou € 413 miljoen kosten, waardoor het direct aanleggen van een verkeersbuis op korte termijn meer geld kost, maar op lange termijn juist geld bespaart.

De bestaande tunnel zou op korte termijn sowieso gerenoveerd moeten worden. In december 2011 is er een overeenkomst tussen Slovenië en de Oostenrijkse staat Kärnten getekend om de tweede tunnelbuis aan te leggen.[2] Op 14 april 2015 is een verdrag tussen Oostenrijk en Slovenië gesloten voor de aanleg van de tweede buis.[3] Van de totale kosten van € 312 miljoen wordt € 162 miljoen door ASFiNAG en € 150 miljoen door DARS betaald.

De bouw van de tweede buis begon op 18 september 2018 aan Oostenrijkse zijde.[4][5][6] Het duurde echter nog enige tijd voordat de werkzaamheden aan Sloveense zijde begonnen. Het contract voor het boren van de buis vanaf Sloveense kant is pas op 30 januari 2020 getekend.[7] Het eigenlijke boren van de tweede buis aan Sloveense zijde startte in augustus 2020. In medio 2022 wordt de tunneldoorslag gevestigd, waarna de tweede buis in mei 2025 opgeleverd wordt.[8] Daarna wordt de bestaande buis gerenoveerd, zodat er vanaf 2026 of 2027 2x2 rijstroken beschikbaar zullen zijn.

Tol

De Karawankentunnel is een toltunnel, met sondermaut. De tolkosten bedragen in 2021 € 7,60 voor een personenauto.[9]

Omzet

De tolopbrengst van de Karawankentunnel bedroeg in 2011 € 6,2 miljoen. De toltunnel staat daarmee op de 6e plaats van de 6 Sondermautstrecken in Oostenrijk. Onduidelijk is of dit de volledige tolopbrengsten zijn, of alleen van het Oostenrijkse aandeel.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 6.900 voertuigen door de tunnel, wat gestegen was naar 12.000 voertuigen per dag in 2019. De Karawankentunnel is hiermee gemiddeld niet bijzonder druk, maar er is in de zomer sprake van grote vakantiepieken. Wachttijden komen dan op vakantieuittochten voor aan de Oostenrijkse kant, richting zuiden.

Congestie

Voor de Karawankentunnel ontstaan met name in de weekenden van juli wachtrijen richting zuiden. De wachttijd is hier veelal 60 - 90 minuten op de drukste dagen. Richting noorden is in mindere mate sprake van wachttijd, alhoewel dit sinds circa 2015 ook wat vaker voorkomt. Als alternatief kan omgereden worden via het Italiaanse Tarvisio en Kranjska Gora. Deze route loont vanaf circa 30 minuten wachttijd voor de tunnel. Het is een vrij eenvoudige route om te rijden en vereist geen bergpas. Andere alternatieve routes voeren over bergpassen zoals de Würzenpass en de Loiblpass en zijn niet geschikt voor vrachtwagens of voertuigen met caravan.

Vrachtverkeer is op zaterdagen in de zomer tussen 08.00 en 14.00 uur niet toegestaan in de tunnel.

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel