Karelia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
republiek Karelia
Республика Карелия
Flag of Karelia.svg
Karelia.png
Hoofdstad Petrozavodsk
Grootste stad Petrozavodsk
Oppervlakte 172.400 km²
Inwonertal 644.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting KR

De republiek Karelia of Karelië (Russisch: Республика Карелия ) is een republiek in Rusland. Het telt minder dan 650.000 inwoners en is ruim 4 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Karelia omvat een groot deel van Noordwest-Rusland en is gelegen aan de Witte Zee. Het heeft een ruim 700 kilometer lange grens met Finland en grenst verder aan de oblasten Murmansk, Arkhangelsk, Vologda en Leningrad. De hoofdstad Petrozavodsk ligt in het zuiden en telt circa 260.000 inwoners, iets minder dan de helft van alle inwoners van Karelia. Er zijn dan ook weinig andere grote steden. Karelia is één van de meest dichtbeboste gebieden. Een andere feature zijn de talloze meren, waaronder de grote meren zoals het Ladogameer en het Onegameer in het zuiden. Karelia meet ongeveer 650 kilometer van noord naar zuid en maximaal 430 kilometer van oost naar west, alhoewel het naar het noorden toe smaller is. Karelia is een van oorsprong Finse streek en ook delen van het oblast Leningrad omvat. Veel plaatsnamen in Karelia hebben een Finse oorsprong, alhoewel de bevolking in grote meerderheid Russisch is. De belangrijkste economische sectoren zijn bosbouw, papierproductie en enige mijnbouw. Alhoewel Karelia een redelijk lange kustlijn aan de Witte Zee kent, zijn er geen belangrijke havens.

Wegennet

Karelia heeft een relatief uitgebreid wegennet voor de bevolkingsdichtheid. De enige echt belangrijke weg is de M18 die de republiek van noord naar zuid doorkruist. De hoofdstad Petrozavodsk is er ook aan gelegen. De overige wegen zijn regionaal in karakter. Opvallend is de grote hoeveelheid A-wegen, die meestal geen groot doorgaand belang hebben. Ook zijn er vrij veel oost-westverbindingen die nauwelijks grotere plaatsen bedienen, met name in het midden en zuiden van Karelia. De belangrijkste R-weg is de R5 die Murmansk met Vologda verbindt. Er zijn geen verharde wegen naar het oblast Arkhangelsk. Er zijn enkele grensovergangen met Finland, maar geen van deze heeft een groot doorgaand belang, de meesten zijn regionaal in karakter en functie. Er zijn geen echte snelwegen in Karelia, maar de rondweg van Petrozavodsk is wel vrij goed uitgebouwd met deels 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Karelia

M18A129A130A131A132A133A134A135A136A137R5R15R16R17R18R19R20R21