Karlovac

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karlovac COA.png
Karlovac.png
Hoofdstad Karlovac
Grootste stad Karlovac
Oppervlakte 3.626 km²
Inwonertal 129.899 (2011)
Lengte snelwegennet 81 km
Eerste snelweg 1972
Afkorting

De provincie Karlovac (Kroatisch:Karlovačka Županija) ligt in het midden van Kroatië en vormt verbinding tussen het noordelijke en het zuidelijke deel. Het is tevens de enige županija die aan zowel Slovenië als Bosnië-Herzegovina grenst.

Inleiding

De županija Karlovac is vernoemd naar de hoofdstad Karlovac die in het noorden van de županija gelegen is. Ongeveer iets minder dan de helft van het aantal inwoners van de županija woont in de stad Karlovac. De rest van de županija is vrij dunbevolkt.

Het noordoosten is relatief vlak, maar de rest van de županija is heuvel- tot bergachtig en bebost. De belangrijkste rivier is de Kupa, die in het westen deels de grens met Slovenië vormt. In het vlakke noordoosten snijden kanalen een stuk van de Kupa af. Vanuit het bergachtige zuiden van de županija lopen de Korana en Mrežnica naar de Kupa in Karlovac.

Wegennet

Door de dunbevolktheid en het bergachtige terrein zijn er, gelet op de oppervlakte, relatief weinig doorgaande wegen. De meeste wegen zijn noord-zuid georiënteerd, alleen in het oosten zijn er wegen die in oostelijke richting lopen.

Autoceste

De A1 vormt de belangrijkste doorgaande route door de županija. Het is ook de oudste autocesta van het land, het deel ten noordoosten van de stad Karlovac is al in 1972 aangelegd en loopt naar Zagreb en is daarmee van (inter)nationaal belang. Naar het zuiden toe loopt de weg naar Split en bedient daarmee in het westen nog enkele plaatsen waaronder Ogulin en Jospidol. Bij Bošiljevo begint de A6 naar Rijeka die nog over enkele kilometers in de županija Karlovac loopt. Deze tolweg is een 2x2-snelweg

Geschiedenis

Door de ligging tussen het binnenland en de kust lopen hier tracés van de oudste wegen van deze regio. Zo lopen hier de Lujzijanska cesta (vernoemd naar Marie-Louise) tussen Karlovac en Rijeka, deels de huidige D3, de Karolinka, die globaal dezelfde route volgde, en de Jozefina, die globaal de huidige D23 volgt. Met de aanleg van deze wegen werd eind 18e eeuw begonnen.

Hoofdwegennet

Naast de autoceste lopen er nog enkele državne ceste door de županija, met name van noord naar zuid. De D1 loopt van de stad Karlovac door het midden van de županija zuidwaarts naar de Plitvice meren en dan naar Split. De D23 en de D42 vervullen de verbindingen met de plaatsen in het westen waarbij de D23 uiteindelijk naar de kust loopt. De D6 is de enige weg van betekenis die, in het noorden van de županija, een oost-westverbinding vormt. In het westen loopt de weg naar Metlika in Slovenië en loopt via Karlovac naar het oosten in de richting van Sisak. Met Bosnië-Herzegovina zijn er nog enkele grensovergangen, waarvan de grens bij de Bosnische stad Velika Kladuša de grootste is. Het merendeel is echter voor lokaal verkeer bedoeld. Ook met Slovenië zijn er nog enkele kleine grensovergangen maar omdat aan de andere kant van beide grenzen verder geen grotere plaatsen of doorgaande wegen meer liggen genereren die wegen weinig verkeer.

Karlovac

De hoofdstad Karlovac ligt in het noorden en is een kruispunt van diverse (spoor-)wegen. Het ligt aan de rivier Kupa, met industriegebieden aan de noordzijde en andere wijken, inclusief de oude binnenstad, aan de zuidzijde. Er zijn slechts 3 bruggen, waarvan de middelste brug zowel de D1, D3 als de D6 is. Al het het verkeer dat vanaf de A1 naar het zuiden wil moet door de stad, er is geen weg om de stad heen. De hoofdroute bestaat overigens in vrijwel geheel Karlovac uit een 2x2-profiel. Er is nog een weg gepland die van noord naar zuid door Karlovac heen moet lopen, de D545. Er is nog niets bekend over de bouw en openstelling.

Aan de zuidoostkant – in het verlengde van de D1/D6, lag nog een ongebruikte brug over de Korana, de Vukelićev Most. Deze was lange tijd deel van de nooit aangelegde bypass waarvan de aanleg in juli 2020 uiteindelijk is begonnen.

De A1 loopt ten noorden van de stad en passeert de Kupa wat verder westelijker van de stad. Omdat er maar 1 afrit is kan deze weg niet als bypass gebruikt worden.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar