Karmsundbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karmsundbrua
E134 NO.svg
Karmsundbrua-2.jpg
Overspant Karmsund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 691 meter
Hoofdoverspanning 184 meter
Hoogte brugdek 46 meter
Openstelling 22-10-1955
Verkeersintensiteit 23.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Karmsundbrug is een boogbrug in Noorwegen, gelegen in Rogaland bij Haugesund.

Kenmerken

De Karmsundbrug is een boogbrug met een totale lengte van 691 meter en een hoofdoverspanning van 184 meter. Het brugdek ligt 46 meter boven het Karmsund, een smalle zeestraat tussen het vasteland en het eiland Karmøy. De boog zelf is niet veel hoger, de boog bevindt zich grotendeels onder het brugdek. Over de brug loopt de E134 met één rijstrook per richting. De brug heeft een smal voetpad en geen fietspaden en de hellingsgraad van de weg bedraagt 8%.

Geschiedenis

De brug is begin jaren '50 aangelegd en was één van de eerste grote bruggen in Noorwegen. De brug is op 22 oktober 1955 opengesteld door kroonprins Olav V. De eerste 5 jaar was het een tolweg, met een tolstation aan de zijde van Haugesund. Het was de eerste vaste oeververbinding naar Karmøy tot de Karmøytunnelen in september 2013 werd opengesteld.

Toekomst

Karmsundbrua.jpg

De brug is in slechte conditie en overbelast, alhoewel de hoeveelheid verkeer sinds de opening van de Karmøytunnelen wat afgenomen is. Er is onderzocht hoe de brug het beste vervangen kan worden. Het voorkeursalternatief is een brug met 4 rijstroken. De opties zijn de bouw van een tweede overspanning met twee rijstroken, waarbij de oude brug in gebruik blijft, de bouw van een nieuwe brug met 4 rijstroken op de huidige locatie, een nieuwe brug met 4 rijstroken ten zuiden van de huidige brug, of de bouw van een nieuwe brug bij het centrum van Haugesund. De kosten van een volledig nieuwe brug rond de huidige locatie worden geschat op 1 miljard kronen. De kosten van een brug bij het centrum van Haugesund worden geschat op 4,6 miljard kronen. Het voorkeursalternatief is een nieuwe brug met 4 rijstroken ten zuiden van de bestaande brug.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2012, voor de openstelling van de Karmøytunnelen, reden dagelijks 23.000 voertuigen over de Karmsundbrug.

Referenties