Katschbergtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katschbergtunnel
A10 AT.svg
Blank.png
Kruist Katschberg
Lengte 5.898 meter
Openstelling 21-12-1974
Intensiteit 16.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Katschbergtunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A10 tussen Sankt Michael en Rennweg op de grens van de staten Salzburg en Kärnten. De tunnel is tweebuizig en 5.898 meter lang.

Kenmerken

De Katschbergtunnel verloopt door de Katschberg, een 2.000 meter hoge bergrug. De tunnel telt twee buizen met in totaal 2x2 rijstroken. Aan de noordzijde ligt Sankt Michael en het tolstation, aan de zuidzijde Rennweg. De tunnel vormt tevens de grens tussen de staat Salzburg in het noorden en Kärnten in het zuiden. Samen met de nabijgelegen Tauerntunnel vormt de Katschbergtunnel een onderdeel van de belangrijke transitroute van Salzburg naar Villach. Direct ten oosten van de tunnel verloopt de B99 over de Katschberghöhe, een 1.641 meter hoge en tamelijk steile bergpas. Het noordportaal van de tunnel ligt op 1.090 meter hoogte, stijgend naar 1.180 meter aan de zuidzijde.

Geschiedenis

De Katschbergtunnel was één van de eerste lange verkeerstunnels in Oostenrijk, de tunnel opende op 21 december 1974 voor het verkeer, met één tunnelbuis. Er is altijd ruimte gereserveerd voor een tweede buis, die echter in 1988 afgeblazen werd vanwege de lage verkeersintensiteiten. Na het uiteenvallen van Joegoslavië en de daarbij behorende opkomst in toerisme in Slovenië en Kroatië werd een tweede buis weer actueel, alhoewel formeel de tunnelbrand in de Tauerntunnel in 1999 de hoofdreden was om een tweede tunnelbuis aan te leggen. In december 2004 werd begonnen met de bouw van de tweede buis en op 12 april 2006 volgde de doorslag. Op 4 april 2008 werd de nieuwe buis opengesteld voor het verkeer, waarna de oude buis gerenoveerd werd. Sinds 30 april 2009 is de volle capaciteit van 2x2 rijstroken beschikbaar. De bouw van de tweede buis en de renovatie van de oude buis kostten € 112 miljoen.

Verkeersintensiteiten

In 2010 maakten dagelijks 16.700 voertuigen op een gemiddelde dag van de Katschbergtunnel gebruik. Op gemiddelde vrijdagen ligt dit hoger met 20.800 voertuigen. In de zomerperiodes zijn er nog veel grotere pieken, maar filevorming komt sinds de verdubbeling niet structureel meer voor.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel