Katschbergtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Katschbergtunnel
A10 AT.svg
Katschbergtunnel.jpg
Kruist Katschberg
Lengte 5.898 meter
Openstelling 21-12-1974
Intensiteit 16.700 mvt/dag
Locatie kaart

De Katschbergtunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A10 tussen Sankt Michael en Rennweg op de grens van de staten Salzburg en Kärnten. De tunnel is tweebuizig en 5.898 meter lang.

Kenmerken

De Katschbergtunnel verloopt door de Katschberg, een 2.000 meter hoge bergrug. De tunnel telt twee buizen met in totaal 2x2 rijstroken. Aan de noordzijde ligt Sankt Michael en het tolstation, aan de zuidzijde Rennweg. De tunnel vormt tevens de grens tussen de staat Salzburg in het noorden en Kärnten in het zuiden. Samen met de nabijgelegen Tauerntunnel vormt de Katschbergtunnel een onderdeel van de belangrijke transitroute van Salzburg naar Villach. Direct ten oosten van de tunnel verloopt de B99 over de Katschberghöhe, een 1.641 meter hoge en tamelijk steile bergpas. Het noordportaal van de tunnel ligt op 1.090 meter hoogte, stijgend naar 1.180 meter aan de zuidzijde.

Geschiedenis

Oorspronkelijk ging het verkeer over de 1641 meter hoge Katschberghöhe. In de wegenplannen van kort voor de Tweede Wereldoorlog was nog geen Reichsautobahn naar het zuiden gepland, wel was er een autosnelweg van Salzburg via Radstadt naar Liezen gepland, deze boog dus voor de Hohe Tauern af en vermeed het hooggebergte.

De bouw van de Tauern Autobahn werd in het Bundesstraßengesetz van 1968 opgenomen. De planvorming was toen al enige tijd aan de gang. De bouw van de Katschbergtunnel viel samen met die van de Tauerntunnel, indertijd werd een 44 kilometer lang traject van Eben naar Sankt Michael aangelegd, het langste individuele bouwproject in de Oostenrijkse Autobahngeschiedenis. De bouw van dit traject startte in 1969.

Op 28 januari 1971 begon de bouw van de Katschbergtunnel zelf.[1] Vanwege de hoge aanlegkosten en het nog geringe verkeersaanbod werd besloten om de tunnel enkelbuizig uit te voeren. De tunnel werd uitgeboord volgens de New Austrian Tunneling Method (NATM). Op 13 april 1973 volgde de tunneldoorslag.[2] De Katschbergtunnel was één van de eerste lange verkeerstunnels in Oostenrijk, de tunnel opende op 21 december 1974 voor het verkeer.[3]

Tweede buis

Er was direct ruimte gereserveerd voor een tweede buis en het was gepland om deze aan te leggen zodra de verkeersintensiteiten dit vereisten. In 1988 werden plannen om de tunnel te verdubbelen echter afgekeurd. In die periode was er sprake van sterke tegenstand tegen de ontwikkeling van meer wegcapaciteit en werd gedacht dat het beperken van de capaciteit de groei van het verkeer zou remmen. Na de tunnelbrand in de Tauerntunnel in 1999 werd echter besloten om alsnog een tweede buis aan te leggen. In die periode nam het vakantieverkeer naar het voormalig Joegoslavië ook sterk toe.

Op 4 december 2004 werd begonnen met de bouw van de tweede buis[4] en op 12 april 2006 volgde de doorslag.[5] Op 4 april 2008 werd de nieuwe buis opengesteld voor het verkeer,[6] waarna de oude buis gerenoveerd werd. Sinds 30 april 2009 is de volle capaciteit van 2x2 rijstroken beschikbaar.[7] De bouw van de tweede buis en de renovatie van de oude buis kostten € 112 miljoen.

Verkeersintensiteiten

In 2010 maakten dagelijks 16.700 voertuigen op een gemiddelde dag van de Katschbergtunnel gebruik. Op gemiddelde vrijdagen ligt dit hoger met 20.800 voertuigen. In de zomerperiodes zijn er nog veel grotere pieken, maar filevorming komt sinds de verdubbeling niet structureel meer voor.

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel