Kattwykbrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kattwykbrücke
Blank.png
Kattwykbrucke.jpg
Overspant Süderelbe
Rijstroken 1x2
Totale lengte 290 meter
Hoofdoverspanning 106 meter
Hoogte brugdek 7 meter
Openstelling 21-03-1973
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kattwykbrücke is een hefbrug in Hamburg, Duitsland. De brug overspant de Süderelbe. Met een hefdeel van 106 meter is het de grootste hefbrug van Duitsland.

Kenmerken

De Kattwykbrücke is in totaal 290 meter lang, met een beweegbare hefbrug met een overspanning van 106 meter lengte. De hefbrug is 70 meter hoog, en het brugdek kan 46 meter omhoog geheven worden, met een doorvaarthoogte van 53 meter. In gesloten toestand is de doorvaarthoogte 7 meter. De brug heeft een doorvaartwijdte van 96 meter. Constructief is het een stalen vakwerkbrug. Het brugdek is ongeveer 11 meter breed, met een weg en een fiets- en voetpad aan de zuidzijde. De brug verwerkt hoofdzakelijk lokaal verkeer tussen de havens van Hamburg. Voor doorgaand verkeer is de noordelijker gelegen Köhlbrandbrücke meer van belang. Naast de brug staat een grote elektriciteitscentrale. De brug opent elke twee uur voor het verkeer. De wachttijd is dan 15 tot 20 minuten voor wegverkeer.

Geschiedenis

De Kattwykbrücke is begin jaren '70 aangelegd om de Hamburgse haven beter bereikbaar te maken. De brug is op 21 maart 1973 opengesteld voor het verkeer. De brug is bijna tegelijkertijd met de nabijgelegen Köhlbrandbrücke aangelegd. De brug was tot 2020 een gecombineerde weg/spoorbrug. De weg werd afgesloten als er een goederentrein over de brug moet. Gemiddeld duurde een sluiting zo'n 8 tot 10 minuten. Over de brug rijden dagelijks circa 5.000 wagons.

De Kattwykbrücke is zoals zoveel bruggen in Duitsland, in slechte conditie. In 2005 is de brug al een half jaar lang buiten gebruik geweest voor noodzakelijke reparaties. Daarbij is het wegdek, het spoor en de staalconstructie gerenoveerd. In 2006 is de brug opnieuw een maand buiten gebruik geweest vanwege werkzaamheden. In 2008 is de brug bijna het hele jaar buiten gebruik geweest vanwege werkzaamheden aan het hefmechanisme. De brug heeft ondanks de vele reparaties regelmatig te maken met storingen. In 2012 is de brug weer 3 maanden lang buiten gebruik geweest voor werkzaamheden aan de spoorlijn.

Er is tussen 2014 en 2020 een nieuwe spoorbrug ten noorden van de oorspronkelijke brug aangelegd.[1] Dit is ook een hefbrug van 287 meter lengte en verder vergelijkbare dimensies. In 2013 is het tracébesluit voor de nieuwe spoorbrug genomen. De brug is betaald door de Hamburg Port Authority. De kosten bedroegen circa € 270 miljoen. In augustus 2014 is het project formeel begonnen.[2] De nieuwe spoorbrug is op 18 december 2020 opengesteld.[3]

Referenties