Kaunertaler Gletscherstraße

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Austria.svg
Kaunertaler Gletscherstraße
Blank.png
Hoogte 2750 m
Weg
Hellingspercentage 12%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1980
Kaart kaart

De Kaunertaler Gletscherstraße is een 26 kilometer lange toeristenweg in Oostenrijk, gelegen in Tirol die tot 2750 meter boven zeeniveau voert. De weg is de op drie na hoogste verharde en publiekelijk toegankelijke weg van Europa.

Kenmerken

De route begint in Feichten im Kaunertal op circa 1300 meter boven zeeniveau en voert dan zuidwaarts door het langgerekte Kaunertal. De weg stijgt geleidelijk tot aan de stuwdam van het Gepatschspeicher, waar de weg de eerste haarspeldbochten kent en stijgt van 1600 naar 1800 meter. De weg voert dan over de top van de dam en verloopt langs de westzijde van het Gepatschspeicher. Dit stuwmeer is 5,5 kilometer lang en ligt op bijna 1800 meter hoogte. Ter plekke bevindt men zich nog onder de boomgrens, maar de bebossing is niet erg dicht. Even ten zuiden van het stuwmeer bereikt men 1900 meter hoogte, hierna begint de weg stevig te stijgen via haarspeldbochten en komt snel boven de boomgrens. Door woest terrein met uitzicht op de 3526 meter hoge Weißseespitze en de gletsjer voert de weg verder tot de parkeerplaats bij het skigebied en de gletsjer op 2750 meter boven zeeniveau. Het eindpunt ligt vlak bij de gletsjertong.

Geschiedenis

Tussen 1961 en 1965 werd de Gepatschspeicher aangelegd, een stuwmeer met een 160 meter hoge dam. Deze dam was destijds de hoogste aarden wal van Europa. Bij de bouw van de stuwdam werd de weg door het Kaunertal verlengd tot aan het stuwmeer.

In 1979-1980 werd de weg verlengd tot aan de Kaunertaler Gletscher op 2750 meter hoogte. Hiermee werd een zomerskigebied bereikbaar gemaakt. Het is sindsdien één van de bekendste toeristenwegen in de Alpen. Het werd daarmee ook de op drie of vier na[1] hoogste weg van de Alpen.

Toegankelijkheid

De Kaunertaler Gletscherstraße wordt het hele jaar open gehouden, het is de hoogste weg in Europa die in de winter bereikt kan worden. Het is ruim 400 meter hoger dan de Berninapass, de hoogste bergpas die de hele winter open blijft. De weg is toegankelijk voor personenauto's en bussen. De weg is doorgaans geopend van 6 - 17 uur, in de zomer tot 19 uur.

Gedurende 8 maanden per jaar is sneeuwruiming noodzakelijk om de weg toegankelijk te houden. Sneeuw kan op deze hoogte ook in de zomer voorkomen. Bezoekers moeten hierop gekleed zijn.

Tol

Voor het berijden van de Kaunertaler Gletscherstraße is entree vereist, in 2022 bedroeg dit € 25 voor een personenauto.[2] De entree waar betaald moet worden bevindt zich net buiten het dorp Feichten op circa 1300 meter hoogte.

Externe links

Referenties

  1. afhankelijk of Col de la Bonette en Cime de la Bonette in Frankrijk als één of twee wegen worden gerekend
  2. Preise & Öffnungszeiten der Kaunertaler Gletscherstraße | kaunertaler-gletscher.at
Flag of Austria.svg Bergpassen in Oostenrijk Flag of Austria.svg

Bergpassen

ArlbergpassBrennerpassFernpassFlexenpassFurkajochHahntennjochHochtannbergpassKühtaisattelRadstädter TauernpassSchönfeldsattelSölkpassStaller SattelTimmelsjochTurracher Höhe

Toeristenwegen

Großglockner HochalpenstraßeKaunertaler GletscherstraßeNockalmstraßeÖtztaler GletscherstraßeSilvretta HochalpenstraßeZillertaler Höhenstraße