Kazungula Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kazungula Bridge
A33 UK.png
Kazungula Bridge 2019.jpg
Overspant Zambezi
Rijstroken 2x1
Totale lengte 923 meter
Hoofdoverspanning 129 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 10-05-2021
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kazungula Bridge is een extradosed bridge over de rivier de Zambezi tussen Botswana en Zambia, gelegen bij Kazungula.

Kenmerken

De Kazungula Bridge is een betonnen extradosed bridge, aangelegd in een bocht over de rivier de Zambezi die hier de grens vormt tussen Botswana en Zambia. De brug is 923 meter lang en heeft 6 pijlers met 5 overspanningen. De brug is een combinatie van een kokerbrug met een lage tuibrug. De brug is 18 meter breed en heeft gescheiden rijbanen van 1 rijstrook per richting, met een enkel spoor tussen beide rijrichtingen. Daarnaast zijn er fiets/voetpaden aan de buitenzijde van de brug. De brug overspant de Zambezi op het punt waar 4 landen samenkomen, naast Botswana en Zambia ook Namibië en Zimbabwe. Het is echter net geen vierlandenpunt, de brug steekt de rivier over op het punt waar de grens tussen Botswana en Zambia maar 150 meter lang is.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was niet duidelijk hoe de grenzen hier exact verliepen, Zuid-Afrika (dat destijds Namibië bezet had) claimde dat er een vierlandenpunt was in de Zambezi. Later werd vastgesteld dat Botswana en Zambia een korte grens deelden en er dus geen vierlandenpunt was, maar twee drielandenpunten op 150 meter afstand van elkaar. Ter plaatse bestond de Kazungula Ferry, één van de grootste veerdiensten in zuidelijk Afrika.

De brug was een speerpunt van de Southern African Development Community. In 2000-2001 zijn haalbaarheidsstudies uitgevoerd door Japan.

In augustus 2007 kwamen de regeringen van Botswana en Zambia overeen om de brug over de Zambezi aan te leggen. De bouw begon op 13 september 2014[1] en de brug is op 10 mei 2021 opengesteld voor het verkeer.[2][3] De bouw van de brug kostte $ 259 miljoen en is gefinancierd door de African Development Bank en de Japan International Cooperation Agency.

Verwacht werd dat de brug een groot voordeel opleverde voor handel in zuidelijk Afrika, vrachtverkeer naar Zuid-Afrika kon er de notoire grensovergang Beitbridge tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika mee vermijden. Bij de inauguratie was ook de president van de Democratische Republiek Congo aanwezig. De regering van de DRC wil zijn grondstoffen kunnen exporteren naar en via havens in zuidelijk Afrika.

Referenties