Keizersveerbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keizersveerbrug
Overspant Bergsche Maas
Rijstroken 2x2
Totale lengte 310 meter
Hoofdoverspanning ~90 meter
Hoogte brugdek 10,2 meter
Openstelling 06-12-1968
Verkeersintensiteit 87.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Keizersveerbrug, ook wel de Brug bij Keizersveer of de Keizersveerse brug is een vakwerkbrug in Nederland, gelegen in de autosnelweg A27 bij Geertruidenberg. De brug overspant de rivier de Bergsche Maas en telt 2x2 rijstroken.

Kenmerken

De Keizersveerbrug.

De Keizersveerbrug overspant de Bergsche Maas als twee identieke bruggen met elk drie overspanningen als vakwerkbrug. De overspanning is in totaal circa 310 meter lang, vrij smal omdat er ter plekke geen brede uiterwaarden zijn. De brug is bijzonder omdat er drie mogelijkheden zijn voor langzaam verkeer om de brug over te steken, aan de buitenste zijden een fietspad en in het midden een weg voor landbouwverkeer tussen de beide bruggen. Aan beide einden van de brug verzinkt deze weg in de middenberm en gaat onder de rijbaan door. De brug telt 2x2 rijstroken en smalle vluchtstroken voor het snelwegverkeer. Direct ten zuiden van brug ligt de aansluiting Geertruidenberg, wat verder noordelijk ligt de aansluiting Hank. De Keizersveerbrug is niet beweegbaar.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Keizersveerbrug (1931 - 1978).

Ter plekke werd in 1931 de eerste verkeersbrug gebouwd, die in 1940 en in 1944 is opgeblazen. Na de Tweede Wereldoorlog is de brug weer hersteld. Op 6 december 1968 opende de A27 ter plekke, met twee smalle rijstroken per richting. Ter plekke van de Keizersveerbrug versmalde de snelweg naar één rijstrook per richting. De brug vormde een knelpunt. De brug is eind jaren '70 vervangen door 6 hergebruikte elementen (3 voor elke rijrichting) uit de Moerdijkbrug. Dit brugtype, een vakwerkbrug, is de enige in heel Nederland die nog voor een autosnelweg wordt gebruikt. Een vergelijkbare constructie is op de oude Bommelsebrug toegepast. Die brug lag ten oosten van de huidige Martinus Nijhoffbrug. Op 1 december 1978 is de Keizersveerbrug heropend in zijn huidige vorm. Sindsdien zijn de verkeersintensiteiten gestaag toegenomen. Hoewel de Keizersveerbrug niet zo overbelast is als de Merwedebrug bij Gorinchem of de Lekbrug Hagestein is het verkeersaanbod zeer fors voor 2x2 rijstroken.

Toekomst

In het kader van de verbreding van de A27 tussen het knooppunt Hooipolder en het knooppunt Lunetten wordt de brug volledig vervangen.

Op 30 mei 2016 is het ontwerp-tracébesluit vastgesteld. In deze plannen was voorzien om een nieuwe overspanning met drie rijstroken en een voorziening voor langzaam verkeer aan de oostzijde naast de bestaande brug te bouwen. De bestaande brug zou dan omgevormd worden naar 4 rijstroken richting zuiden, waarbij er sprake zou zijn van twee rijstroken voor doorgaand verkeer en één doorgaande en één weefstrook voor lokaal verkeer.

Eind 2016 werd de Merwedebrug acuut afgesloten voor vrachtverkeer vanwege haarscheurtjes in de liggers. Dit was een resultaat van jarenlange overbelasting en vermoeiing van het staal. De politiek besloot hierop om extra geld beschikbaar te stellen om in het project A27 Houten-Hooipolder een aantal bruggen te kunnen vervangen. Als gevolg hiervan is op 20 februari 2017 gekozen om ook de Keizersveerbrug volledig te vervangen.[1] Op 20 december 2018 is een definitief tracébesluit vastgesteld waarin dit uitgewerkt is, dat op 26 augustus 2020 onherroepelijk werd.

De nieuwe brug bestaat uit twee parallel gelegen betonnen overspanningen. De westelijke brug krijgt 3 rijstroken, een uitvoegstrook, een vluchtstrook en een fietspad / weg voor langzaam verkeer. De oostelijke brug krijgt 3 rijstroken en een spitsstrook. Het is de bedoeling dat de bestaande brug hergebruikt zal worden op een andere locatie.[2]

Op 12 januari 2023 werd het contract voor de verbreding van de A27 en de vervanging van de Keizersveerbrug getekend.[3][4] De aanpak van de A27 begon officieel op 31 januari 2024.[5]

Verkeersintensiteiten

In 1990 reden dagelijks 62.800 voertuigen over de Keizersveerbrug.[6] Dit steeg naar 80.200 voertuigen in 2001 en 84.200 voertuigen in 2006.[7][8] De intensiteiten zijn sindsdien stabiel met 84.900 voertuigen per dag in 2015.[9] In 2019 reden dagelijks 87.600 voertuigen over de brug. De Keizersveerbrug is hiermee overbelast, maar nog niet zodanig als de wat noordelijker gelegen Merwedebrug.

Referenties

Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)