Kemerovo

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Kemerovo oblast
Кемеровская область
Flag of Kemerovo oblast.png
Kemerovo oblast.png
Hoofdstad Kemerovo
Grootste stad Kemerovo
Oppervlakte 95.500 km²
Inwonertal 2.763.000
Lengte snelwegennet 173 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting KEM

Het oblast Kemerovo (Russisch: Кемеровская область) is een oblast in Rusland, gelegen in zuid-Siberië. Het oblast telt ruim 2,7 miljoen inwoners en is circa 3 maal zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Kemerovo ligt in zuid-Siberië en meet circa 490 kilometer van noord naar zuid en 280 kilometer van oost naar west. Het grenst kloksgewijs aan het oblast Tomsk, het Krasnoyarsk Krai, de republieken Khakassia en Altay, het Altai Krai en het oblast Novosibirsk. Het oblast is relatief dichtbevolkt voor Siberische begrippen, met meerdere grotere steden. De hoofdstad Kemerovo telt ruim een half miljoen inwoners, maar ook Leninsk-Kuznetsky en Novokuznetsk zijn van belang. Het westen en noordoosten van het oblast bestaat uit agrarisch gebied, het oosten en zuiden is bebost en bergachtig. In het centrale bekken in het midden van het oblast is veel mijnbouw, in het oblast is veel zware industrie.

Wegennet

Het wegennet van het oblast Kemerovo is voor Siberische begrippen vrij dicht. De M53 is de belangrijkste doorgaande weg en doorkruist het noorden van het oblast en doet de stad Kemerovo aan. Tevens is er een zijtak naar Tomsk. De R366 ontsluit de mijnbouwsteden rond Novokuznetsk vanuit het zuiden en de R384 ontsluit het westen en midden van het oblast. Opvallend is dat er geen genummerde weg tussen de noordelijke en zuidelijke steden zijn, maar wel één van de langste snelwegen in Siberië, de Avtodoroga Leninsk-Kuznetsky - Novokuznetsk. Aansluitend kent Novokuznetsk een grote rondweg van tientallen kilometers lengte. De hoofdstad en grootste stad Kemerovo ontbreekt het juist aan een ringstructuur, doorgaand verkeer moet dwars door het centrum. In het noordoosten van Kemerovo is een korte snelweg zonder doorgaande functie. Ten zuiden van Kemerovo ligt ook een snelweg naar tot even ten noorden van Leninsk-Kuznetsky.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Kemerovo

M53R366R384R400Avtodoroga Leninsk-Kuznetsky - Novokuznetsk