Kenia

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kenya)
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Kenya.svg
Kenya
Kenya.png
Hoofdstad Nairobi
Oppervlakte 580.367 km²
Inwonertal 46.662.000
Lengte wegennet 8.933 km
Lengte snelwegennet 70 km
Eerste snelweg 2012
Benaming snelweg superhighway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode EAK

Kenya of Kenia is een land in het oosten van Afrika. Het land ligt aan de Indische Oceaan en telt ruim 46 miljoen inwoners. De hoofdstad is Nairobi. Het land is ongeveer 15 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Kenya ligt in het oosten van Afrika, in het oosten grenzend aan Somalië, in het noorden aan Ethiopië en Zuid-Sudan, in het westen aan Uganda en in het zuiden aan Tanzania. Het land meet circa 900 kilometer van noord naar zuid en 880 kilometer van oost naar west. De westelijke helft van het land is bergachtig, met de Riftvallei en de Mount Kenya is met 5.199 meter het hoogste punt. Tevens is de Kilimanjaro vanuit Kenya zichtbaar. De oostelijke helft van het land is vlak, met woestijnen in het oosten en savannes en moerassen in het zuiden. De hoofdstad Nairobi ligt in het midden van het land. Andere grote steden zijn Mombasa, Kisumu, Eldoret, Nakuru en Thika. Met name de westelijke hooglanden zijn dichtbevolkt, het noorden en oosten is dunbevolkt.

Het land werd in 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en is een democratisch land, en een stabiel land, zeker als men de onstabiele buurlanden als Uganda, Somalië en Sudan in beschouwing neemt. Het land heeft een markteconomie, met een gestage economische groei. Toerisme is van belang, evenals de landbouw. Het inkomen per inwoner is circa $ 1.700. Desondanks geldt Nairobi als de modernste stad van Oost-Afrika. De meeste inwoners van het land zijn tweetalig Swahili en Engels.

Wegennet

Kenya heeft het meest ontwikkelde wegennet van Oost-Afrika, met een verhard wegennet van circa 9.000 kilometer. Verharde wegen bereiken alle delen van het land, en het wegennet is radiaal op de hoofdstad Nairobi gebaseerd, in alle richtingen, behalve het zuidwesten, lopen hoofdwegen. Er zijn twee autosnelwegen, de A2 tussen Nairobi en Thika en de Nairobi Southern Bypass. Tevens lopen vanuit Nairobi enkele 2x2 wegen die deels ongelijkvloers zijn met een relatief moderne ontwerpstandaard. In de hoofdstad Nairobi zijn vrijwel alle straten verhard, iets wat redelijk uniek is voor sub-Sahara Afrika. Ook in de tweede stad Mombasa is het wegennet relatief modern, vergeleken met de regio. In het oosten liggen minder verharde wegen, en zijn vaak ook de hoofdwegen niet verhard, zoals die naar Somalië. De A2 naar Ethiopië is grotendeels verhard, evenals de hoofdweg naar Uganda. In het noorden, onder andere naar Sudan, lopen vooral gravelwegen die het gehele jaar door berijdbaar zijn. Sommige wegen zijn tolwegen.[1]

Wegnummering

Er zijn 5 wegnummerlagen in Kenya, de Main Roads (A), Regional Roads (B), Local Roads (C), Minor Roads (D) en Tracks (E). De A en B-wegen zijn veelal verhard, behalve in afgelegen gebieden. Dit nummeringssysteem is op het Britse systeem gebaseerd. Vroeger hadden Kenya, Tanzania en Uganda een geïntegreerd nummeringssysteem, wat verklaard waarom er zo weinig A-wegen met één cijfer door Kenya lopen, en waarom belangrijke routes 3-cijferige nummers hebben.

Routes

  • A1 Isebania (gr. Tanzania) - Kisumu - Webuye - Lodwar - Lockichokio (gr. Sudan): 1.000 km
  • A2 Nairobi - Thika - Isiolo - Moyale (gr. Ethopië): 800 km
  • A3 Thika - Garissa - Liboi (gr. Somalië): 530 km
  • A14 Mombasa - Lunga Lunga (gr. Tanzania): 100 km
  • A23 Voi - Taveta (gr. Tanzania): 120 km
  • A104 Nairobi - Namanga (gr. Tanzania): 160 km
  • A109 Nairobi - Mombasa: 490 km
Flag of Kenya.svgHoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A14A23A104A109

Dongo Kundu Bypass Highway


Bewegwijzering

De bewegwijzering is identiek aan die in het Verenigd Koninkrijk[2][3][4] Tekstuele borden zijn in het Engels.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan