Kenia

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kenya)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Kenya.svg
Kenya
Kenya.png
Hoofdstad Nairobi
Oppervlakte 580.367 km²
Inwonertal 49.125.000
Lengte wegennet 8.933 km
Lengte snelwegennet 70 km
Eerste snelweg 2012
Benaming snelweg superhighway
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode EAK

Kenya of Kenia, formeel de Republiek Kenia (Swahili: Jamhuri ya Kenya) is een land in het oosten van Afrika. Het land ligt aan de Indische Oceaan en telt 49 miljoen inwoners. De hoofdstad is Nairobi. Het land is ongeveer 15 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Geografie

Kenia ligt in Oost-Afrika, gelegen aan de Indische Oceaan. Het land grenst verder in het zuiden aan Tanzania, in het westen aan Uganda, in het noorden aan Zuid-Sudan en Ethiopië en in het oosten aan Somalië. Het land meet maximaal bijna 800 kilometer van oost naar west en 900 kilometer van noord naar zuid.

Het land heeft een divers landschap, met een groene en laaggelegen kuststrook, een droog en woestijnachtig oosten en savanne in een groot deel van de rest van het land. In het midden van het land liggen geïsoleerde bergketens die hoog boven het plateau oprijzen, de hoogste daarvan is de 5.199 meter hoge Mount Kenya, de op één na hoogste berg van Afrika. De Kilimanjaro ligt in Tanzania maar is vanuit Kenia ook goed zichtbaar. Het plateau in het midden van het land ligt veelal op 1.500 tot 2.000 meter hoogte. Kenia heeft meerdere meren, waaronder een deel van het grote Lake Victoria en het Lake Turkana in het noorden. De enige grotere rivier is de Tana River.

Vanwege het gevarieerde terrein heeft Kenia ook diverse klimaten, variërend van tropisch aan de kust tot een woestijnklimaat in het oosten en een meer gematigd klimaat in de hooglanden. De gemiddelde maximumtemperatuur in het op 1700 meter hoogte gelegen Nairobi ligt tussen 22 en 26 °C en het wordt er zelden warmer dan 30 °C. In de kustplaats Mombasa liggen de temperaturen echter hoger, tussen 29 en 34 °C. In het westen en zuiden van Kenia valt circa 1000 mm neerslag per jaar, met een droog en nat seizoen, alhoewel het droge seizoen ook nog enige neerslag kent. De neerslag piekt in april-mei en nogmaals in november-december.

Demografie

Kenia is een snelgroeiend land, van 6,1 miljoen inwoners in 1950 tot 31,4 miljoen in 2000 en bijna 50 miljoen tegenwoordig. Er zijn twee grote steden, de hoofdstad Nairobi telt 3,4 miljoen inwoners en de havenstad Mombasa telt 1,2 miljoen inwoners. Nairobi is één van de grootste steden in Oost-Afrika. Kenia is relatief verstedelijkt, er zijn 20 plaatsen met meer dan 100.000 inwoners, het grootste deel daarvan telt tussen 100.000 en 300.000 inwoners.

Het land is demografisch divers, met tal van etnische groepen, waarvan de grootste delen tot de Bantu en Niloten behoren. Het land heeft tal van inheemse talen, de officiële talen zijn het Engels en Swahili. Het Engels wordt gebruikt door de overheid, tal van media en in het onderwijs. Het Swahili is een beperkte lingua franca, maar wordt niet zo wijdverspreid gesproken als elders.

Economie

Kenia is een ontwikkelingsland en lage inkomens en armoede is wijdverspreid, alhoewel het aandeel inwoners dat op minder dan $ 1.25 per dag leeft lager ligt dan in veel buurlanden. Ongeveer 75% van de bevolking werkt in de landbouw, zowel voor de eigen voedselvoorziening als voor de export. De belangrijkste exportproducten van Kenia komen uit de landbouwsector, het land heeft relatief weinig grondstoffen. Alhoewel Kenia het meest geïndustrialiseerde land is van de Great Lakes Region, is dit goed voor slechts 14% van de economie. De industrie wordt gedomineerd door voedselverwerking, dat via de haven van Mombasa geëxporteerd wordt. De hoofdstad Nairobi is relatief modern en geldt als de meest ontwikkelde stad in Oost-Afrika. Kenia is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Afrika, met name voor safari's.

Geschiedenis

Onder de Swahili werd Mombasa al een belangrijke haven. In de 17e eeuw stond het gebied ook onder invloed van Arabische slavenhandelaren, met name uit Oman. In 1885 nam Duitsland de kustregio's van de sultanaat Zanzibar over, waaronder de kust van hedendaags Kenia. In 1890 werd dit overgedragen aan de Britten, die het de East Africa Protectorate noemden. De Britten bouwden een spoorlijn van Uganda naar Mombasa, belangrijk voor de ontwikkeling van het binnenland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er gevechten tussen het Britse Kenia en de Duitse kolonie in wat nu Tanzania is. In 1920 kreeg het East Africa Protectorate de status van kolonie en men noemde het Kenya, naar Mount Kenya. Begin 20e eeuw waren er veel Europeanen die koffie verbouwden in het binnenland van Kenia en er welvaart creëerden. In de jaren '50 woonden er ongeveer 80.000 blanken in Kenia.

In de periode 1952-1959 was er een noodtoestand in Kenia vanwege de Mau Mau-opstand. Deze rebellie werd uiteindelijk neergeslagen maar veroorzaakte een kloof tussen de kolonie en het Verenigd Koninkrijk. De eerste verkiezingen volgden in 1957, waarna Kenia in 1963 onafhankelijk werd. In de jaren '60 had Kenia een conflict met Somaliërs in het noordoosten van het land, wat tot een defensie-pact met Ethiopië leidde, dat ook tegenwoordig nog van kracht is. Tussen onafhankelijkheid in 1963 en 2002 had Kenia slechts twee presidenten. Sinds 2011 is Kenia betrokken bij het interne conflict in buurland Somalië, het heeft troepen gezonden om de islamitische terreurgroep Al-Shabaab te bestrijden, die ook aanslagen in Kenia heeft gepleegd.

Wegennet

Kenya heeft het meest ontwikkelde wegennet van Oost-Afrika, met een verhard wegennet van circa 9.000 kilometer. Verharde wegen bereiken alle delen van het land, en het wegennet is radiaal op de hoofdstad Nairobi gebaseerd, in alle richtingen, behalve het zuidwesten, lopen hoofdwegen. Er zijn twee autosnelwegen, de A2 tussen Nairobi en Thika en de Nairobi Southern Bypass. Tevens lopen vanuit Nairobi enkele 2x2 wegen die deels ongelijkvloers zijn met een relatief moderne ontwerpstandaard. In de hoofdstad Nairobi zijn vrijwel alle straten verhard, iets wat redelijk uniek is voor sub-Sahara Afrika. Ook in de tweede stad Mombasa is het wegennet relatief modern, vergeleken met de regio. In het oosten liggen minder verharde wegen, en zijn vaak ook de hoofdwegen niet verhard, zoals die naar Somalië. De A2 naar Ethiopië is grotendeels verhard, evenals de hoofdweg naar Uganda. In het noorden, onder andere naar Sudan, lopen vooral gravelwegen die het gehele jaar door berijdbaar zijn. Sommige wegen zijn tolwegen.[1]

Wegnummering

Er zijn 5 wegnummerlagen in Kenya, de Main Roads (A), Regional Roads (B), Local Roads (C), Minor Roads (D) en Tracks (E). De A en B-wegen zijn veelal verhard, behalve in afgelegen gebieden. Dit nummeringssysteem is op het Britse systeem gebaseerd. Vroeger hadden Kenya, Tanzania en Uganda een geïntegreerd nummeringssysteem, wat verklaard waarom er zo weinig A-wegen met één cijfer door Kenya lopen, en waarom belangrijke routes 3-cijferige nummers hebben.

Routes

  • A1 Isebania (gr. Tanzania) - Kisumu - Webuye - Lodwar - Lockichokio (gr. Sudan): 1.000 km
  • A2 Nairobi - Thika - Isiolo - Moyale (gr. Ethopië): 800 km
  • A3 Thika - Garissa - Liboi (gr. Somalië): 530 km
  • A14 Mombasa - Lunga Lunga (gr. Tanzania): 100 km
  • A23 Voi - Taveta (gr. Tanzania): 120 km
  • A104 Nairobi - Namanga (gr. Tanzania): 160 km
  • A109 Nairobi - Mombasa: 490 km
Flag of Kenya.svgHoofdwegen in Kenia Flag of Kenya.svg

A1A2A3A14A23A104A109

Dongo Kundu Bypass Highway


Bewegwijzering

De bewegwijzering is identiek aan die in het Verenigd Koninkrijk[2][3][4] Tekstuele borden zijn in het Engels.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan