Keokuk-Hamilton Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keokuk-Hamilton Bridge
US 136.svg
Blank.png
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.018 meter
Hoofdoverspanning 90 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 11-1985
Verkeersintensiteit 10.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Keokuk-Hamilton Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen op de grens van de staten Iowa en Illinois. De brug overspant de Mississippi River bij Keokuk.

Kenmerken

De Keokuk-Hamilton Bridge is een stalen liggerbrug zonder opbouw. Het is de zuidelijkste brug over de Mississippi die volledig een liggerbrug is, en dus geen opbouw heeft zoals een tuibrug, boogbrug of vakwerkbrug. De brug is in totaal 1.018 meter lang en heeft een aantal overspanningen van 90 meter lengte. De brug is 19,5 meter breed, met 2x2 rijstroken, smalle vluchtstroken en een fiets/voetpad aan de zuidzijde. Over de brug loopt de US 136. De brug is tolvrij. De brug verbindt Keokuk in Iowa met Hamilton in Illinois, waarbij Keokuk de belangrijkste plaats is.

Geschiedenis

Keokuk was in de 19e eeuw één van de belangrijkere steden aan de Mississippi River, en er werd al vroeg een brug aangelegd. Tussen 1869 en 1871 werd een spoorbrug aangelegd. Deze brug werd later aangepast, door het brugdek te vervangen. De nieuwe brug werd ontworpen door de bekende Pools-Amerikaanse ontwerper Ralph Modjeski en is in 1915-1916 aangelegd. Dit was een dubbeldeks spoor/verkeersbrug, met de verkeersbrug op het bovenste dek. Het was een tolweg en draaibrug.

De brug was erg smal en voldeed niet meer aan de eisen, daarom is midden jaren '80 de huidige liggerbrug iets ten zuiden van de oude brug gebouwd. Deze opende in november 1985 voor het verkeer. Het bovenste verkeersdek van de oude brug werd daarna afgesloten, de brug wordt nog wel gebruikt door treinen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 10.900 voertuigen over de brug, die daarmee niet erg intensief bereden wordt. De brug verwerkt vooral regionaal verkeer.

Zie ook

Referenties