Kerenzertunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kerenzerbergtunnel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerenzertunnel

Kerenzerbergtunnel

Kruist Walensee
Lengte 5.760 meter
Openstelling 09-04-1986
Intensiteit 33.100 mvt/dag
Locatie kaart

De Kerenzertunnel, ook wel de Kerenzerbergtunnel genoemd, is een enkelbuizige 5.760 meter lange tunnel in Zwitserland, gelegen in één rijbaan van de A3 langs de Walensee.

Kenmerken

De Kerenzertunnel is een enkelbuizige tunnel van bijna 5,8 kilometer lengte, gelegen langs de Walensee in het oosten van het land. Door de tunnel verloopt de rijbaan richting Sargans van de A3. De andere rijrichting verloopt grotendeels in de openlucht, maar herbergt wel een paar tunnels, waaronder de Weisswandtunnel. De tunnel verloopt door de Kerenzerberg, een plateau boven de Walensee op zo'n 740 meter hoogte.

Geschiedenis

In 1964 opende de Nationalstrasse 3 langs de Walensee voor het verkeer, met één rijbaan en tegenverkeer. Aangezien de aansluitende wegvakken al snel een autobahn waren in de jaren '70, bleef het tracé langs de Walensee over als knelpunt. De bestaande weg kon niet verbreed worden tot autosnelweg, daarvoor was geen ruimte. Daarom is besloten om parallel aan de weg langs de Walensee een nieuwe tunnel voor verkeer richting oosten te boren en de bestaande weg in te richten tot éénrichtingsweg voor verkeer richting westen. De Kerenzertunnel opende op 9 april 1986 voor het verkeer.

Tussen 2020 en 2026 is de Kerenzertunnel gemoderniseerd en gerenoveerd. Een groot component was de bouw van een vluchtbuis parallel aan de verkeersbuis. Deze is met een tunnelboormachine uitgeboord.[1] In september 2022 werd de vluchtbuis doorboord.[2] De bouw van de vluchtbuis kost 240 miljoen CHF. Na de bouw van de vluchtbuis is de bestaande buis gerenoveerd.

Verkeersintensiteiten

In 2013 reden dagelijks 33.100 voertuigen over de A3, waarvan ongeveer de helft door de Kerenzertunnel gaat.

Referenties