Knooppunt Kethelplein

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kethelplein)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kethelplein
Kruisende wegen
Type klaverturbine
Opengesteld 1967

Het knooppunt Kethelplein is een knooppunt in Nederland, uitgevoerd als klaverturbine. Het knooppunt ligt bij Schiedam, in de provincie Zuid-Holland. Hier kruist de A4 de A20.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar het voormalig dorp Kethel. Het werd in 1941 geannexeerd door Schiedam. Het was daarvoor onderdeel van de gemeente Kethel en Spaland.

Configuratie

Het knooppunt is uitgevoerd als een klaverturbine, met drie turbinebogen en één klaverlus. Alleen de verbinding vanaf Hoek van Holland richting Den Haag is een klaverlus, de overige linksafslaande verbindingen zijn turbinebogen. Daarnaast is er een korte parallelstructuur langs de A20 voor de aansluiting Schiedam-Noord. De A4 gaat ter plaatse over de A20 heen. De A4 telt ter plaatse 2+3 rijstroken naar het noorden en 2x4 rijstroken naar het zuiden. De A20 telt 2+3 rijstroken naar het westen en 2x3 rijstroken naar het oosten, maar er zijn ook enkele weefstroken en lange invoegstroken aanwezig. Bijzonder is dat de A4 ter plaatse van het knooppunt een geluidsscherm in de middenberm heeft, wat betrekkelijk weinig is toegepast in Nederland. Direct ten noorden van het knooppunt gaat de A4 door de Ketheltunnel.

Het ontwerp van het aangepaste Kethelplein.

De A4 heeft in principe 2+3 rijstroken, 3 rijstroken richting noorden en 2 richting zuiden. Ter hoogte van de aansluiting Delft zijn 2x2 doorgaande rijstroken, de 3e rijstrook valt hier af. De tunnel ter hoogte van Schiedam heeft in zuidelijke richting 2+1 rijstroken, waarbij de afrit naar het knooppunt Kethelplein al voor de tunnelmond afslaat, en daarna door de tunnel parallel loopt aan de 2 doorgaande rijstroken tot het Kethelplein. Er is in zuidelijke richting een ruimtereservering voor 3 rijstroken. De tunnel heeft in noordelijke richting 4 rijstroken, omdat verkeer vanaf de A20 naar het noorden in de tunnel samenkomt met de hoofdrijbaan, en invoegen in de tunnel niet gewenst wordt geacht. De 4e rijstrook valt ten noorden van de tunnel af, waarna 3 rijstroken doorgaan naar Delft[1].

Het knooppunt is gelegen in stedelijk gebied, grotendeels in de gemeente Schiedam, de gemeentegrens loopt door het westen van het knooppunt, daarnaast ligt Vlaardingen. Ten zuidoosten van het knooppunt liggen sportparken, aan de andere zijden liggen voornamelijk wijken met flats, zoals de Schiedamse wijk Groenoord en de Vlaardingse wijk Holy-Zuid. Dit zijn met name na-oorlogse uitbreidingswijken, de stedelijke kern van zowel Schiedam als Vlaardingen ligt verder van het knooppunt af.

Geschiedenis

Het knooppunt Kethelplein kort na openstelling in 1968.
Het knooppunt voor aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam.
Het knooppunt Kethelplein tijdens reconstructie in 2014.

Reeds in 1957 werd de toenmalige rijksweg 19 (A4) opgenomen in het rijkswegenplan en in 1965 werd hiervoor een tracébesluit genomen. In 1968 werd begonnen met de bouw van de aardenbanen tussen Delft en het knooppunt Kethelplein, waarvan de bouw in 1976 is stilgelegd[2]. Oorspronkelijk knooppunt Kethelplein voorzien als een klaverturbine, echter met drie klaverlussen en één boog voor verkeer van oost naar zuid.

Ondertussen werd op 5 juni 1967 de A20 opengesteld tussen Vlaardingen-West en Schiedam, op hetzelfde moment dat de A4 tot aan Pernis werd opengesteld, inclusief Beneluxtunnel[3]. Het knooppunt en toeleidende wegen werden dus op dezelfde dag opengesteld. Op 11 mei 2002 opende de tweede Beneluxtunnel, en kreeg de snelweg (4x2)+1 rijstroken (met een wisselstrook).

Het knooppunt Kethelplein was al sinds de jaren '70 voorbereid op een aansluiting met de A4 vanuit Delft. De steunpilaren voor het later te bouwen viaduct over de A20 en de Hargalaan waren al gereed en bleven er bijna 40 jaar lang ongebruikt bij staan. Nadat de bouw van de A4 in 1976 werd stilgelegd, werden er langere tijd weinig vorderingen geboekt op het dossier, dat uiteindelijk één van de langstslepende snelwegprojecten van Nederland zou worden. In 1985 stemde de Tweede Kamer in met de aanleg van de snelweg, waarna in 1992 de procedures zijn gestart. In 1996 werd het kabinetsstandpunt ingenomen om de A4 op maaiveld aan te leggen, zoals in de jaren '60 de bedoeling was. In 1998 werd de financiering voor de A4 geschrapt. In 2003 is opnieuw gestart met de procedures, maar het project werd vertraagd vanwege een uitspraak van de Raad van State over de luchtkwaliteit. Uiteindelijk is het definitieve tracébesluit op 2 september 2010 vastgesteld door minister Eurlings, waarna de Raad van State op 6 juli 2011 alle bezwaren ongegrond verklaarde. Daarna kon de bouw van de A4 en de vervollediging van het knooppunt Kethelplein beginnen.

Direct ten noorden van het knooppunt Kethelplein is de Ketheltunnel aangelegd, waarvan de tunnelmond richting noorden 300 meter verder ligt dan richting zuiden, waar deze strak op het Kethelplein ligt. De tunnel is voornamelijk in 2013 aangelegd. Op 30 augustus 2014 opende een nieuwe boog voor verkeer vanaf de Beneluxtunnel (A4) naar Hoek van Holland (A20). Hiermee verdween een klaverlus[4]. De A4 tussen Delft en Schiedam opende uiteindelijk op 18 december 2015 voor het verkeer, waarmee het knooppunt volledig in gebruik is genomen.

Verkeersintensiteiten

Weg traject int. 2006 int. 2012 int. 2019
Delft-Zuid - Ketelplein 94.500
Kethelplein - Vlaardingen-Oost 122.600 119.200 170.600
Vlaardingen - Kethelplein 83.700 82.400 96.900
Kethelplein - Schiedam-Noord 141.700 117.500 130.800

Referenties

Knooppunten in Nederland

AlmereAmstelArnesteinAssenAzeloBadhoevedorpBankhoefBatadorpBeekbergenBeneluxBeverwijkBocholtzBodegravenBoterdiepBurenBurgerveenCoenpleinDe BaarsDe HoekDe HogtDe Nieuwe MeerDe PoelDe PuntDe StokDeilDiemenKnooppunt DrachtenDrie KlauwenEemnesEkkersweijerEmmeloordEmpelEuropaplein (Groningen)Europaplein (Maastricht)EuvelgunneEverdingenEwijkGalderGooimeerGorinchemGouweGrijsoordHattemerbroekHeerenveenHellegatspleinHet VonderenHinthamHofvlietHoevelakenHolendrechtHolslootHoogeveenHooipolderJoureJulianapleinKerensheideKethelpleinKlaaswaalKlaverpolderKleinpolderpleinKooimeerKruisdonkKunderbergLankhorstLeenderheideLindenholtLunettenMaanderbroekMarkiezaatMuiderbergNeerboschNoordhoekOmmedijkOud-DijkOudbroekenOudenrijnPaalgravenPrincevillePrins ClauspleinRaasdorpReitdiepRessenRidderkerkRijkevoortRijnsweerdRottepolderpleinSabinaSint AnnaboschSlufterStelleplasTen EsschenTerbregsepleinTigliaVaanpleinValburgVelperbroekVelsenVughtWaterbergWatergraafsmeerWerpsterhoekWesterleeYpenburgZaandamZaarderheikenZestienhovenZonzeelZoomlandZuidbroekZurich