Khakassia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Khakassia
Республика Хакасия
Flag of Khakassia.svg
Khakassia.png
Hoofdstad Abakan
Grootste stad Abakan
Oppervlakte 61.900 km²
Inwonertal 532.000
Lengte snelwegennet 20 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting KK

De Republiek Khakassia (Russisch: Республика Хакасия) is een republiek in Rusland, gelegen in het zuiden van Siberië. De republiek is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland en telt ruim een half miljoen inwoners.

Inleiding

De republiek Khakassia ligt in het zuiden van Siberië, en grenst kloksgewijs aan het Krasnoyarsk krai, de republiek Tuva, de republiek Altay en het oblast Kemerovo. De hoofdstad en grootste stad is Abakan. De rivier de Yenisey stroomt door de republiek en vormt nagenoeg volledig de oostgrens. Het noordoosten en oosten van de republiek bestaat uit vlak agrarisch gebied, het westen en zuiden is bergachtig, met bergen tot zo'n 3.000 meter. De republiek Khakassia is niet heel erg hoog ontwikkeld, de economie bestaat voornamelijk uit mijnbouw en staalbouw. De grootste hydro-elektrische dam van Rusland is in de republiek gelegen.

De republiek Khakassia ontstond pas in 1991 toen het werd gescheiden van het veel grotere Krasnoyarsk Krai. Het gebied is het oorspronkelijke thuisland van de Kyrgyzen.

Wegennet

Het wegennet van de republiek is beperkt. De M54 is de enige doorgaande weg naar andere gebieden van Rusland, naar Krasnoyarsk. De A161 is een bergroute naar het westen van de republiek Tuva. De R411 verbindt de stad Abakan met Sayanogorsk en is belangrijk voor de industrie.

Stedelijke infra

De stad Abakan heeft een westelijke en zuidelijke rondweg die deels als autosnelweg is uitgevoerd met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Het zuidelijk deel hiervan is circa 2003 opengesteld, inclusief een brug over de rivier de Yenisey. Het westelijke deel is ouder.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Khakassia

M54A161R411