Khalifa Street

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Khalifa Street map.png
-
Begin Doha
Einde Doha
Lengte 12 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Dukhan Highway (Route 3)

Afslagsymbool.svg Gharrafata

Afslagsymbool.svg South Gharrafata

Afslagsymbool.svg Al Beday Street

Afslagsymbool.svg Doha Expressway (Route 1)

Junction.svg Jasim bin Hamad Street

Junction.svg Ahmed bin Ali Street

Afslagsymbool.svg Al Istiqal Street

Junction.svg Majlis Al Taawon Street

De Khalifa Street of Khalifa Avenue, ook wel bekend als Al Luqta Street is een stadsweg en gedeeltelijke expressway in Qatar, gelegen in het noorden van Doha. De weg vormt een oost-westverbinding door de noordelijke wijken en is 12 kilometer.

Routebeschrijving

Khalifa Street verbindt de Dukhan Highway in het noordwesten van Doha met het district Onaiza in het noordoosten van Doha. Het westelijk deel van de weg is volledig ongelijkvloers met 2x3 rijstroken en voert langs de verschillende universiteiten. In de oudere wijk Madinat Khalifa is een aansluiting op de Doha Expressway. Beide snelwegen zijn ongelijkvloers maar de uitwisseling tussen beide snelwegen verloopt via verkeerslichten. Oostelijk van de Doha Expressway kent Khalifa Street nog twee grote kruispunten met verkeerslichten.

Geschiedenis

Khalifa Street was oorspronkelijk een dubbelbaans stadsweg met verkeerslichten en rotondes. De rotonde met de Dukhan Highway in het westen van Doha was langere tijd het beginpunt van de autosnelweg naar het westen. Al voor 2003 is de aansluiting met Al Istiqal Street ongelijkvloers gemaakt en in 2003-2004 is het knooppunt met de Doha Expressway aangelegd. Dit waren langere tijd de enige ongelijkvloerse aansluitingen van Khalifa Street. Na 2005 is het gebied rond het westelijk deel van Khalifa Street ontwikkeld met dependances van grote Amerikaanse universiteiten, een congrescentrum en andere researchfaciliteiten. Daartoe is tussen 2015 en 2017 het westelijk deel van Khalifa Street omgevormd tot ongelijkvloerse expressway. Het grootste deel hiervan opende op 14 december 2017 voor het verkeer.[1] Begin 2018 opende de ongelijkvloerse aansluitng met Al Gharrafa Street, die een rotonde verving. Hiermee was de westelijke helft van Khalifa Street ook ongelijkvloers gemaakt.

Referenties

Flag of Qatar.svg Autosnelwegen in Qatar Flag of Qatar.svg

Q1Q2Q3Q4Q5Q6Q39Q141

Al Khor ExpresswayAl Wakrah BypassOrbital RoadHamad Port RoadRas Abu Abboud ExpresswayEast Industrial StreetLusail ExpresswayAl Rayyan RoadSabah Al-Ahmad Corridor

Doha Ring Roads: BCDEFG