Kijkfile

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kijkfile is een vorm van filevorming die veroorzaakt wordt doordat verkeer afremt om te kijken naar een aanrijding of andersoortig incident. De Engelse term voor een dergelijk fenomeen is rubbernecking. Kijkfiles komen deels doordat men daadwerkelijk afremt om te kijken wat er gebeurd is, maar hangt ook samen met de hoge verzadigingsgraad van veel snelwegen; elke vorm van verstoring kan dan een file veroorzaken, of dit nou een aanrijding, pechgeval of gewoon neerslag is. Kijkfiles zijn soms nog langer dan files die achter het incident staan. Dit kan ook het gevolg zijn van de spitsrichting, in veel gevallen had een kijkfile er ook gestaan als structurele congestie, maar wordt deze verergerd.

Kijkfiles zijn te voorkomen door het zicht op andere rijbanen te ontnemen. Dit kan door middel van permanente maatregelen bijvoorbeeld door in het wegontwerp in de (midden- of tussen)bermen dichte begroeiing toe te passen, een hoge afscheiding of bij tijdelijke maatregelen door middel van snel opbouwbare schermen. Vanwege de onderhoudskosten worden begroeiingen soms verwijderd, waardoor de kans op kijkfiles wordt vergroot. Dit is bijvoorbeeld gebeurd op de Nederlandse A13 in de jaren 2000.

Statistieken

In 2011 zijn 267 files geregistreerd als kijkfile, goed voor 62.882 kilometerminuten aan filezwaarte, oftewel 0,6% van de totale filezwaarte van 10,5 miljoen kilometerminuten. De kosten van deze kijkfiles worden geschat op € 4 - 8 miljoen.[1]

Referenties