King Hamad Causeway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
King Hamad Causeway

حمد الملك جسر

link={{{nummer}}}
Overspant Gulf of Bahrain
Rijstroken 2x2
Totale lengte ~24.000 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling ?
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De King Hamad Causeway (Arabisch: حمد الملك جسر) is een geplande causeway tussen Saudi-Arabië en Bahrain. De circa 24 kilometer lange verbinding komt parallel aan de bestaande King Fahd Causeway te liggen.

Kenmerken

De nieuwe causeway komt vermoedelijk circa 6-7 kilometer ten noorden van de bestaande King Fahd Causeway, en sluit in Saudi-Arabië aan in de stad Damman. De te overbruggen afstand is hier iets korter, van kust tot kust ongeveer 23,5 kilometer. Exacte specificaties zijn nog niet bekend, men gaat uit van een verbinding met een autoweg en een spoorlijn. De bestaande King Fahd Causeway heeft geen spoorverbinding.

Geschiedenis

In 1986 opende de 25 kilometer lange King Fahd Causeway voor het verkeer. Sindsdien is het verkeer op deze verbinding fors toegenomen.

Toekomst

In september 2014 is de nieuwe causeway aangekondigd door Saudi-Arabië en Bahrain.[1] Wanneer de verbinding aangelegd gaat worden is nog niet bekend. In 2021 was het plan nog in ontwikkeling.[2]

De brug wordt vernoemd naar Hamad bin Isa Al Khalifa (1950-), de eerste koning van Bahrain sinds 1999. Zodoende zijn de twee verbindingen vernoemd naar een koning uit beide landen.

Referenties