Kingston - Montego Bay Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T1 Jamaica.svg
Kingston - Montego Bay Motorway map.svg
T1
Begin Kingston
Einde Montego Bay
Lengte 57 km
Route

Afslagsymbool.svg A1

Afslagsymbool.svg Gregory Park

Afslagsymbool.svg Spanish Town

Tol.svg toll plaza

Afslagsymbool.svg Old Harbour

Afslagsymbool.svg Free Town

Afslagsymbool.svg Sandy Bay

Afslagsymbool.svg May Pen

De Kingston - Montego Bay Motorway, soms genummerd als de T1 (toll 1) is een motorway en tolweg in Jamaica. De snelweg moet de hoofdstad Kingston met Montego Bay verbinden. De snelweg heeft een geplande lengte van ongeveer 180 kilometer, waarvan 57 kilometer is opengesteld tussen Kingston en May Pen.

Routebeschrijving

De snelweg begint op de A1 ten westen van Kingston, en voert dan westwaarts door de kustvlakte, met 2x2 rijstroken. Halverwege de route is een tolstation. De snelweg eindigt momenteel even voor Sandy Bay.

Geschiedenis

De snelweg was de eerste van Jamaica en wordt gefaseerd aangelegd. In februari 2004 opende de eerste 13 kilometer tussen Bushy Park en Sandy Bay voor het verkeer. In december 2004 volgde een 21 kilometer lang traject vanaf Kingston tot Sandy Bay. Als een apart project is de Portmore Causeway in Kingston in juli 2006 omgebouwd tot tolweg. Het project staat bekend als Highway 2000.[1] Op 15 augustus 2012 opende een 11 kilometer lang traject rond Sandy Bay en May Pen.[2]

Toekomst

Het is gepland de snelweg verder westwaarts te verlengen naar Montego Bay. Voor de eerste 27 kilometer van May Pen tot Williamsfield bij Mandeville is de planning geavanceerd en kan de bouw op korte termijn beginnen. In februari 2017 heeft Jamaica hiervoor een lening van $ 326 miljoen afgesloten met een Chinese bank.[3] Voor het traject verder naar Montego Bay is nog geen tijdsvak vastgesteld.

Referenties