Kingston - Ocho Rios Motorway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
T3 Jamaica.svg
Kingston - Ocho Rios Motorway map.svg
T3
Begin Kingston
Einde Ocho Rios
Lengte 68 km
Route

Afslagsymbool.svg A1

Afslagsymbool.svg Spanish Town

Afslagsymbool.svg Linstead

Afslagsymbool.svg Moneague

Afslagsymbool.svg Golden Grove

Afslagsymbool.svg Ocho Rios

De Kingston - Ocho Rios Motorway, ook bekend als de Highway 2000, soms genummerd als de T3 (toll 3) is een motorway in Jamaica. De snelweg loopt vanaf Kingston naar Ocho Rios aan de noordkust en is 68 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint tussen Kingston en Spanish Town op de A1, nabij de Kingston - Montego Bay Motorway en vormt in eerste instantie de bypass van Spanish Town. Dit deel verloopt oost-west, waarna de snelweg naar het noorden afbuigt en door het beboste en heuvelachtige binnenland van Jamaica loopt. De snelweg telt 2x2 rijstroken en heeft aansluitingen in de vorm van een trompetknooppunt in verband met de tolstations. De snelweg is betrekkelijk bochtig, het hoogste punt van de snelweg ligt op circa 630 meter boven zeeniveau. De snelweg loopt langs Moneague en eindigt 5 kilometer ten westen van Ocho Rios op de A1.

Geschiedenis

Omstreeks 2009 is het eerste deel tussen Linstead en Moneague in aanleg gegaan, een traject van 19 kilometer. De werkzaamheden hebben enige tijd stilgelegen en de snelweg is uiteindelijk op 5 augustus 2014 opengesteld voor het verkeer.[1] Daarna is gebouwd aan het zuidelijke deel, vanaf Angels bij Spanish Town en Linstead, dat op 4 februari 2016 officieel is geopend over 18 kilometer, met een verkeersopenstelling op 8 februari 2016.[2]

In de zomer van 2012 is begonnen met de aanleg van het noordelijke deel van de snelweg tussen Moneague en Ocho Rios. Dit deel is op 23 maart 2016 opengesteld voor het verkeer over een lengte van 20 kilometer.[3][4] Hiermee was het grootste deel van de snelweg opengesteld. Het project kostte $ 740 miljoen.[5]

Een apart project was de bypass van Spanish Town die de snelweg op de A1 ten westen van Kingston aansluit. Dit deel is circa 9 kilometer lang, in 2015 was de westelijke tweederde vergevorderd, maar was aan het oostelijk deel nog niet begonnen. Op 10 maart 2016 opende hiervan een 6 kilometer lang deel.[6] De resterende 3 kilometer, inclusief de aansluiting op de A1, opende op 9 mei 2016.[7][8] Dit laatste deel is in circa 10 maanden tijd aangelegd, inclusief een tolstation en aansluiting op de A1.

Tol

De snelweg is een tolweg. De snelweg heeft een gesloten tolsysteem met tickets.

Referenties