Kirkonkylän eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Kirkonkylä
Kirkonkyla.png
Kruisende wegen Kantatie 45.svgKantatie 50.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 197x / 2004

Het Kirkonkylän eritasoliittymä (knooppunt Kirkonkylä) is een knooppunt in Finland, gelegen in de stad Vantaa, een voorstad van Helsinki. Hier kruist de Kantatie 45 de Kehä III (ring 3). Het knooppunt is vormgegeven als een klaverturbine.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Kirkonkylä van de voorstad Vantaa, dat ten zuidoosten van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een klaverturbine, bestaande voor ¾ uit turbinebogen en ¼ klaverlus. De Kehä III (ring 3) gaat met 2x3 rijstroken over de Kantatie 45 heen, die 2x2 rijstroken telt. De Kantatie 45 telt kortstondig 2x4 rijstroken ten noorden van het knooppunt. Dit knooppunt is één van de belangrijkste voor het forenzenverkeer in de regio Helsinki, en men kan het knooppunt in twee richtingen berijden om de luchthaven van Helsinki te bereiken via twee nabijgelegen aansluitingen.

Geschiedenis

In 1967 werd de kantatie 45 als snelweg geopend vanaf Helsinki tot aan Vantaa, ongeveer ter hoogte van dit knooppunt. De Kehä III opende in de jaren '70 tussen de luchthaven en Vantaa voor het verkeer, waarmee dit knooppunt al deels in gebruik werd genomen. Het knooppunt werd voltooid toen de Kantatie 45 verder noordwaarts verlengd werd naar Tuusula in 1992.

Oorspronkelijk was het geen ongelijkvloers knooppunt, maar een aangepast halfklaverblad, waarbij de Kantatie 45 de doorgaande snelweg was, en er verkeerslichten op de Kehä III waren. In 2004 werd het halfklaverblad omgebouwd tot de huidige klaverturbine.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 63.800 voertuigen over de Kantatie 45 ten zuiden van het knooppunt en 47.000 voertuigen ten noorden daarvan. De Kehä III is met 67.800 voertuigen ten westen van het knooppunt het drukste deel, en 51.500 voertuigen ten oosten ervan.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom