Kirov

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kirov oblast
Кировская область
Flag of Kirov Region.png
Kirov Oblast.png
Hoofdstad Kirov
Grootste stad Kirov
Oppervlakte 120.800 km²
Inwonertal 1.341.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting KIR

Het oblast Kirov (Russisch: Кировская область) is een oblast in het westen van Rusland. Het oblast telt ruim 1,3 miljoen inwoners en is circa 3 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is de gelijknamige stad Kirov.

Inleiding

Het oblast Kirov is enigszins stervormig en grenst klosgewijs aan de republiek Komi, het Perm Krai, de republieken Udmurtia, Tatarstan en Mari El, en de oblasten Nizhny Novgorod, Kostroma en Vologda. De hoofdstad Kirov telt 475.000 inwoners en ligt centraal in het oblast. Veel andere grotere steden zijn er niet, in het zuidwesten ligt nog het stadje Yaransk en rond Kirov liggen wat voorsteden van enige omvang. De belangrijkste rivier is de Vyatka, gevolgd door de Kama. Het landschap is veelal vlak tot glooiend, met wat heuvelgebieden her en der. Een vrij groot deel van het oblast wordt bedekt met bos, met name in het noorden. Een derde is landbouwgebied, voornamelijk met graan. Rondom de stad Kirov is veel industrie.

Wegennet

Zoals het aangrenzende Udmurtia en Perm Krai ligt ook Kirov enigszins excentrisch ten opzichte van het Russische hoofdwegennet. Er lopen geen M-wegen door het oblast Kirov, alleen een aantal R-wegen. De belangrijkste hiervan is de R176, de doorgaande route vanaf het zuiden naar Kirov en Syktyvkar in het noorden. De R169 is de belangrijkste weg voor intern transport, en rond Kirov liggen een aantal kortere R-wegen. De R242 van Kazan naar Perm doorkruist het zuiden van het oblast, maar is voor Kirov niet van groot belang. Er is één snelwegachtige weg ten zuiden van de stad Kirov. De overige wegen zijn tweestrooks. In grote gebieden zijn geen doorgaande wegen, zowel in het noorden, oosten als zuiden. Dit draagt bij aan de geïsoleerde ligging van het oblast Kirov, ondanks dat het niet erg noordelijk ligt. Zo zijn er geen doorgaande wegen naar een aantal aangrenzende gebieden, zoals Perm, Udmurtia, Kostroma en Vologda.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Kirov

R159R166R167R168R169R172R176R242