Kitakyushu Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Kitakyushu Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kitakyushu Expressway.

De Kitakyūshū Expressway (Japans: 北九州高速道路) is een stedelijk expressway netwerk in de stad Kitakyushu in Japan. Het netwerk omvat 5 routes met een gezamenlijke lengte van 53 kilometer. Het is één van zes stedelijke snelwegennetten in Japan. Het netwerk wordt door dezelfde beheerder beheerd als de Fukuoka Expressway. Kitakyushu is de naam van de stad, en betekent feitelijk "noord Kyushu". Kyushu is het eiland waarop de stad is gelegen. Kitakyushu is één van de belangrijkste industriesteden van Japan, met name door zijn grote haven.

Routes

Geschiedenis

Kitakyushu is pas in 1963 ontstaan door de samenvoeging van diverse steden tot één gemeente. De naam betekent 'Noord-Kyushu". De belangrijkste voorganger was de stad Kokura, die in 1945 het primaire doelwit was van één van de atoombommen die de Verenigde Staten op Japan zouden afwerpen, waarna de atoombom op Nagasaki is afgeworpen. Kort na de Tweede Wereldoorlog was Kitakyushu één van de belangrijkste industriële centra van Japan, met name de grote complexen van de Nippon Steel Corporation. Het belang van de industrie is echter afgenomen.

De aanleg van snelwegen in de stad Kitakyushu begon eind jaren 70, en in 1980 werd het eerste deel van de Route 1 opengesteld. In 2000 was deze route volledig voltooid. In de jaren 80 werden ook de routes 2 en 3 aangelegd. De route 4 is een upgrade van bestaande wegen wat al sinds 1961 uitgevoerd. Sinds 1991 is het een onderdeel van de Kitakyushu Expressway. De Route 5 is het nieuwste en is in 2001 opengesteld.

Tol

De Kitakyushu Expressway heeft een open tolsysteem met een vaste tolhoogte per rit. De tol bedraagt 500 yen voor personenauto's en 1000 yen voor vrachtwagens voor een enkele rit, ongeacht de afstand. Sinds 2008 kan men ook overal met ETC betalen.

Verkeersintensiteiten

Het inwonertal van Kitakyushu piekte in de jaren '80 en kromp met name na 2000 snel, tussen 2010 en 2015 was de krimp in geen enkele Japanse grote stad zo groot als in Kitakyushu.[1] Hierdoor is ook het gebruik van de Kitakyushu Expressway behoorlijk fors afgenomen in de verkeerscensusjaren 2005, 2010 en 2015. Op sommige trajecten is de verkeersintensiteit met meer dan 25% afgenomen. Het verkeersaanbod is tegenwoordig dermate laag dat er vrijwel nooit congestie is, slechts één route verwerkt meer dan 40.000 voertuigen per dag.

Externe links

Referenties

Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshi ExpresswayTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo