Kivikon eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Kivikko
Kivikko.png
Kruisende wegen DK4.svgSeututie 101.svg
Type aangepaste klaverturbine
Opengesteld 198x

Het Kivikon eritasoliittymä (knooppunt Kivikko) is een knooppunt in Finland, gelegen in de stad Helsinki. Hier kruist de valtatie 4 de Kehä I (ring 1) in het oosten van de stad.

Naamgeving

Het knooppunt is genoemd naar de wijk Kivikko, dat ten oosten van het knooppunt is gelegen.

Configuratie

Het knooppunt is een enigszins afwijkende vorm, en is een soort klaverturbine, waarbij verkeer vanaf de Kehä I echter links af moet slaan. Wel is er een gewone turbineboog vanaf het noorden naar het oosten en een klaverlus vanaf het zuiden naar het westen. De valtatie 4 is met de valtatie 7 dubbelgenummerd en telt 2x3 rijstroken. De Kehä I gaat met twee viaducten over de valtatiet 4 & 7 heen en telt 2x2 rijstroken. Ten oosten van het knooppunt is de Kehä I gelijkvloers.

Geschiedenis

In 1971 werd de valtatie 4 opengesteld tussen de wijk Viiki en het Tattariharjun eritasoliittymä (knooppunt Tattariharjun). In de jaren '80 is de Kehä I aangelegd. Het knooppunt stamt waarschijnlijk ook uit die tijd.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 62.100 voertuigen ten noorden van het knooppunt over de valtatiet 4/7 en 38.800 voertuigen ten zuiden daarvan. De Kehä I telde 52.000 voertuigen ten westen en 49.500 voertuigen ten oosten ervan.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom