Klausenpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Klausenpass
Klausenpass.jpg
Hoogte 1.948 m
Weg Hauptstrasse 17.svg
Hellingspercentage 9%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november - mei
Opengesteld 1899
Kaart kaart

De Klausenpass is een bergpas in Zwitserland, gelegen tussen de kantons Uri en Glarus. De bergpas heeft een hoogte van 1.948 meter en eroverheen loopt de Hauptstrasse 17.

Kenmerken

De Klausenpass is een oost-west georiënteerde bergpas, gelegen op de grens van de kantons Uri en Glarus. De pashoogte zelf ligt echter geheel in Uri. De pasroute vormt de scheiding tussen de Glarner Alpen in het zuiden en de Schwyzer Alpen in het noorden. De pashoogte vormt de waterscheiding tussen de Reuss en Linth, beiden stromen uiteindelijk in de Rijn.

De weg naar de Klausenpass begint in Altdorf, op circa 480 meter boven zeeniveau. Hier sluit ook de A2 aan. De klim is niet bijzonder steil, maar de weg is wel behoorlijk smal, zo zijn er geen gemarkeerde rijstroken. Het aantal haarspeldbochten aan de westzijde valt mee. Wel stijgt men ter hoogte van Unterschächen over korte afstand zo'n 400 meter. Vervolgens bereikt men de pashoogte, waar een hotel staat. Het uitzicht is erg mooi, met naar het zuiden de 3.267 meter hoge Clariden. Naar het noorden zijn de bergen minder hoog. Naar het westen kijkt men uit op de bergen rond Engelberg, naar het oosten op de Glarusalpen. De afdaling aan de oostzijde is een stuk bochtiger en ook vrij smal. Daarna volgt een recht stuk dat nog boven de boomgrens ligt, waarna men via een serie haarspeldbochten daalt naar Linthal, op circa 650 meter boven zeeniveau. Daarna voert de weg door een vlak dal verder naar de stad Glarus.

Geschiedenis

De Klausenpass is van oudsher niet zo belangrijk als andere bergpassen, alhoewel het wel de enige in de regio is. In 1899 werd de pasweg geopend, die later weinig aangepast is, alleen opnieuw geasfalteerd. Het grootste deel van de pasweg is behoorlijk smal. Vanwege de hoge kosten is de Klausenpass in de winter gesloten. Omdat hij moeilijk te combineren is met andere bergpassen, is de Klausenpass niet zo populair als bijvoorbeeld de Furkapass of Grimselpass. Zo is het nergens mogelijk om door te steken naar Graubünden. Het is wel mogelijk om de Klausenpass te combineren met de zeer smalle maar wel geasfalteerde Pragelpass, die tussen Glarus en Schwyz loopt. Deze pasweg is voor doorgaand verkeer echter alleen op werkdagen toegankelijk, en een rit over deze pas kost veel tijd.

Wintersluiting

De bergpas kent een winterafsluiting van november tot mei. Vanwege de iets lagere ligging dan de andere bergpassen in Centraal-Zwitserland sluit hij een aantal weken later, de opening is vaak medio mei, afhankelijk van de sneeuw- en lawinesituatie. Vanwege de steile hellingen boven de pasroute is het lawinegevaar hier relatief groot en de Klausenpass is vaak de laatste pas van minder dan 2000 meter hoog die opent na de winter.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass