Klaverbladbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klaverbladbrug
Overspant Ringvaart /
Rijstroken 2+3+3+2
Totale lengte 180 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 7,19 meter
Openstelling 1970
Verkeersintensiteit 89.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Klaverbladbrug is een liggerbrug in België, gelegen in de E17 in Gent. De brug heeft een lengte van 180 meter.

Kenmerken

De Klaverbladbrug heeft een lengte van circa 180 meter en ligt aan de zuidzijde van Gent, nabij de het Knooppunt Zwijnaarde, waar de brug vermoedelijk ook naar vernoemd is. De brug overbrugt hier de Ringvaart van Gent en de R4, de ring van Gent. Het viaduct telt 2 parallelrijbanen met elk 2 rijstroken. Daarnaast kent de brug ook 2 hoofdrijbanen met elk 3 rijstroken. De brug heeft een doorvaarthoogte van 7,19 meter. De brug heeft 3 overspanningen, waarvan de twee noordelijkste een geschatte lengte hebben van circa 55 meter. Van de nieuwste, zuidelijkste overspanning zijn geen exacte gegevens bekend. Ten zuiden van de brug ligt het Knooppunt Zwijnaarde. Noordelijk van de brug volgt de aansluiting UZ Gent.

Geschiedenis

De Klaverbladbrug is vermoedelijk in het einde van de jaren 60 aangelegd. De brug werd in 1970 geopend met twee overspanningen, toen de E17 opende tussen Destelbergen en Zwijnaarde. De brug had destijds slechts een lengte van 110 meter.

Decennialang heeft de brug er in deze configuratie bijgelegen. In 2014 opende echter de rijbaan van de R4 aan de zuidzijde van de Ringvaart waarvoor de brug een derde overspanning heeft gekregen.

Verkeersintensiteiten

Er rijden ongeveer 89.000 voertuigen per dag over de Klaverbladbrug.

Referenties