Kleistunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleistunnel
Blank.png
Blank.png
Blank.png
Kruist spoorlijn Uitgeest - Zaandam en spoorlijn Uitgeest - Haarlem
Lengte 80 meter
Openstelling 27 juni 2005
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie n.v.t.
Locatie kaart

De Kleistunnel is een onderdoorgang in Nederland, gelegen in het dorp Uitgeest in de provincie Noord-Holland. De tunnel is gebouwd ter vervanging van een drukke overweg en heeft een gesloten deel van ongeveer 80 meter. De Kleistunnel is door zijn korte lengte geen tunnel in de zin van de Tunnelwet. De tunnel bestaat uit twee door een barrier gescheiden rijstroken met daarnaast een verhoogd fietspad. De maximumsnelheid in de tunnel is 50 km/h.

Achtergrond

De Kleistunnel verbindt de wijk De Kleis aan de zuidkant van het station van Uitgeest met de rest van het dorp Uitgeest. De tunnel is aangelegd in de periode 2003 tot en met 2005 ter vervanging van een drukke overweg. Bij station Uitgeest komen namelijk de spoorlijnen Uitgeest - Zaandam en spoorlijn Uitgeest - Haarlem samen. Door de grote hoeveelheid treinen ontstonden vertragingen voor het wegverkeer bij de betreffende overweg. De spoorwegovergang met ter plekke zes sporen was ongeveer 40 minuten per uur dicht.

Hoewel de tunnel ongeveer op de plaats is gekomen van de voormalige overweg zijn met de tunnel de aansluitende wegen omgelegd. Direct ten noorden van de tunnel ligt de provinciale weg N203. Door de verdiepte ligging van de tunnel was het onmogelijk om de tunnel op dezelfde plaats, bij de Middelweg, aan te laten sluiten op de N203. Er is daarom voor gekozen om de tunnel in een bocht aan te leggen en de aansluitende weg parallel aan de N203 hoogte te laten winnen en een aansluiting te realiseren direct bij het station ter hoogte van de Geesterweg. Om dezelfde reden komt de tunnel aan de zuidkant iets oostelijker uit dan de voormalige spoorwegovergang. Er is gekozen om hier een nieuwe weg aan te leggen met de naam Jacoba van Beierenweg. Het traject door en direct ten noorden van de tunnel heeft ook deze straatnaam gekregen.

Het overdekte deel van de tunnel ligt in een bocht en heeft een lengte van ongeveer 80 meter. Het tunneldek is in de nabijheid van het bouwterrein gebouwd door de Bouwcombinatie VBK Hoorn/Welling Didam. In het weekend van 19 en 20 oktober 2003 is het tunneldek in 72 uur ingeschoven. [1]

De tunnel is op 28 mei 2005 geopend door politici van verschillende (lokale) partijen. Dat deden ze door bouwhekken te verwijderen verwijderen en in een oldtimer-bus als eersten door de Kleistunnel te rijden.[2] Eind juni 2005 is de tunnel daadwerkelijk opengesteld voor verkeer.

Referenties